Kompot z suszu – tradycyjny polski napój bezalkoholowy, przyrządzany z gotowanych suszonych owoców. Początkowo podawany zimą do obiadu, obecnie serwowany jest do wieczerzy wigilijnej.
Wspaniale smakuje, nie tylko dlatego że jest domowej produkcji. Aromaty gotowanych suszonych owoców czuć w całym domu, jest przyjemnie, czuć święta, pachnie obłędnie. Dawniej kompot z suszu podawany był zimą do obiadu, uwielbiam gorący kompot do obiadu lub deseru nie tylko zimą, przygotowuję je często ze świeżych owoców. Po ten z suszu najczęściej sięgamy w okresie świątecznym.
Domowy kompot z suszu (i nie tylko) wspaniale gasi pragnienie, latem podaję wersję ze świeżych sezonowych owoców z kostkami lodu. Domowe i zdrowe orzeźwienie. Aby przygotować kompot wystarczy zalać owoce ciepłą lub zimną wodą i odstawić na kilka chwil. Później wystarczą już ulubione dodatki.
Kompot z suszu najczęściej przygotowuje się z suszonych owoców takich jak: gruszki, śliwki, jabłka, morele, rodzynki i figi. Przyprawy? Preferuję (o ile w ogóle dosładzam) prawdziwy miód, spadziowy lub gryczany. Słodycz przełamuję sokiem z cytryny lub pomarańczy, albo otartą skórką z cytryny lub pomarańczy, dodaję naturalne aromaty, takie jak: goździki, imbir, kawałek kory cynamonu lub gałkę muszkatołową. Dobrze sprawdza się także gotowa mieszanka do grzańca.
Do mojego kompotu z suszu wykorzystałam owoce suszone Helio – gotowa mieszanka.
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki suszonych owoców Helio
- łyżeczka soku z cytryny
- połowa pomarańczy
- kilka goździków
- opcjonalnie: gwiazdka anyżu, miód do smaku
Przygotowanie:
Owoce suszone włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, tak by przykryła owoce. Dodać kilka goździków, połowę pomarańczy i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie dolać niewielką ilość wody, gotować 15-20 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie dodać sok z cytryny i miód, wedle uznania, doprawić do smaku.
Kompot z suszu gotowy! 😉
Lokowanie produktu
Do mojego kompotu z suszu użyłam owoce suszone Helio, gotowa mieszanka, w skład której wchodzą:
śliwki kalifornijskie, gruszki, jabłka, morele oraz daktyle.
Też taki robie;)
Bardzo aromatyczny i domowy. Szybki fajny przepis;)