Kompot z suszonych owoców i świeżych jabłek z gruszkami powstał z myślą o mojej rodzinie. Był uzupełnieniem domowego, rodzinnego obiadu. Kompot domowy to zdecydowanie smak dzieciństwa, zapach lata lub świąt. Latem powstaje z owoców wszelakich, świeżych, podany nawet z kostką lodu. Ten świąteczny pachnie suszonymi owocami, goździkami, czasem cynamonem, przyprawą do piernika i miodem. Kompot to idealny napój na ciepło lub zimno. Ten z dodatkiem suszu jest naturalnie i niebywale słodki, bardzo aromatyczny, delikatny. Do swojego kompotu wykorzystałam słodkie gruszki, nieco twarde i niezbyt słodkie jabłka ze skórkami oraz suszone owoce HELIO. Kompot to idealna propozycja na świąteczny napój po obiedzie. Polecam dla zdrowia!
Kompot z suszu, świeżych jabłek i gruszek
SKŁADNIKI:
- 4 gruszki
- 5 jabłek
- 300 g suszonych owoców HELIO
- 2 goździki
- woda
PRZYGOTOWANIE:
Owoce myję, kroję w ósemki, pozbawiam gniazd nasiennych.
Do większego garnka wrzucam owoce, owoce suszone i goździki. Zalewam wodą, tak by przykryła owoce lekko ponad stan. Nie podaję konkretnej ilości wody, dodaję ją na oko, im mniej tym kompot bardziej esencjonalny i słodki.
Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na wolnym ogniu kilka minut. Podaję gorący. Smakuje także na zimno.
Smacznego 🙂
Uwielbiam takie napoje.
Ten wygląda b. smakowicie:-)
Dziękuję i polecam 😋😋
Kompot przepyszny! I z pewnością zdrowy.