Konfitura bananowa z kiwi, orzechami i kardamonem

Pyszna, zdrowa, domowa, jedna z moich ulubionych domowych owocowych konfitur 😉

Co jak co, ale domowe przetwory z własnej spiżarni są najlepsze. Ja jeszcze takiej nie mam, ale marzy mi się duża spiżarnia, w której na półkach układałabym swoje domowe łakocia, nie tylko te na słodko, lecz także te wytrawne:)

W tej słodkiej konfiturze połączenie bananów z kiwi, kardamonem o cytrusowo-korzennym posmaku oraz z orzechami było strzałem w dziesiątkę. Konfitura jest delikatna, owocowa, wyczuwalny jest kardamon i orzechy. Nadaje się na śniadanie na poranną bagietkę, do ciasta, jako nadzienie do babeczek lub… (tak jak robi moja Mama) wyjadania go prosto ze słoika:)

Polecam Wam tą domową konfiturę z kilku względów:

– wiesz co jesz,

– dodajesz składniki i przyprawiasz wedle uznania,

– jest zdrowa, a słodycz zawdzięcza samym naturalnym składnikom,

– jest prosta w przygotowaniu i własnej roboty, a takie cieszą najbardziej:)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (są miękkie i słodkie i mają więcej witamin niż te twarde zielonkawe, choć takie też bardzo lubię:)
  • 3 kiwi
  • 3 jabłka
  • łyżka miodu
  • szczypta kardamonu i cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych – można kupić gotowe mielone lub samemu utłuc je tłuczkiem przez ściereczkę
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

W garnuszku połącz pokrojone w kostkę wszystkie owoce, dolej 2 łyżki wody, dodaj miód, sok z cytryny, przypraw. Duś na mniejszym ogniu bez przykrycia mieszając często, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce zmiękną i konfitura zacznie się ładnie łączyć dodaj mielone orzechy, duś jeszcze chwilę, zmiksuj na gładko.

Wlej gorącą konfiturę do wyparzonych i dobrze wysuszonych słoiczków, zakręć szczelnie i ułóż na ściereczce do góry wieczkiem.

Gdy przestygną odwróć je i sprawdź czy wieczka są wklęsłe, jeśli nie lekko je wciśnij, same idealnie się ułożą.

Moje słoiczki 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.