Pyszna, zdrowa, domowa, jedna z moich ulubionych domowych owocowych konfitur 😉
Co jak co, ale domowe przetwory z własnej spiżarni są najlepsze. Ja jeszcze takiej nie mam, ale marzy mi się duża spiżarnia, w której na półkach układałabym swoje domowe łakocia, nie tylko te na słodko, lecz także te wytrawne:)
W tej słodkiej konfiturze połączenie bananów z kiwi, kardamonem o cytrusowo-korzennym posmaku oraz z orzechami było strzałem w dziesiątkę. Konfitura jest delikatna, owocowa, wyczuwalny jest kardamon i orzechy. Nadaje się na śniadanie na poranną bagietkę, do ciasta, jako nadzienie do babeczek lub… (tak jak robi moja Mama) wyjadania go prosto ze słoika:)
Polecam Wam tą domową konfiturę z kilku względów:
– wiesz co jesz,
– dodajesz składniki i przyprawiasz wedle uznania,
– jest zdrowa, a słodycz zawdzięcza samym naturalnym składnikom,
– jest prosta w przygotowaniu i własnej roboty, a takie cieszą najbardziej:)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany (są miękkie i słodkie i mają więcej witamin niż te twarde zielonkawe, choć takie też bardzo lubię:)
- 3 kiwi
- 3 jabłka
- łyżka miodu
- szczypta kardamonu i cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych – można kupić gotowe mielone lub samemu utłuc je tłuczkiem przez ściereczkę
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
W garnuszku połącz pokrojone w kostkę wszystkie owoce, dolej 2 łyżki wody, dodaj miód, sok z cytryny, przypraw. Duś na mniejszym ogniu bez przykrycia mieszając często, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce zmiękną i konfitura zacznie się ładnie łączyć dodaj mielone orzechy, duś jeszcze chwilę, zmiksuj na gładko.
Wlej gorącą konfiturę do wyparzonych i dobrze wysuszonych słoiczków, zakręć szczelnie i ułóż na ściereczce do góry wieczkiem.
Gdy przestygną odwróć je i sprawdź czy wieczka są wklęsłe, jeśli nie lekko je wciśnij, same idealnie się ułożą.
Moje słoiczki 😉