Konfitura z malin

Słodkościom czasem się nie oprę, najbardziej lubię domowe przetwory, domowe wypieki, ręcznie wykrawane pulchne ciasteczka. Dają tyle radości w przygotowywaniu, pięknie wyglądają na półkach w spiżarniach – szczególnie konfitury, dżemy, kompoty i inne przetwory, które można zamknąć z powodzeniem w słoiku, cieszą niezwykłym smakiem. Takimi domowymi przetworami można obdarować kogoś bliskiego życząc mu smacznego na kilka dni, to daje frajdę;) Mnie to cieszy, lubię pichcić, smakować, potem się dzielić, komentować, rozmawiać o jedzeniu.

Tak padło na słodkość w słoiku – konfiturę. Z sezonowych owoców – malin, kto ich nie lubi! Najlepsze są świeże, w musli lub makaronem i twarogiem. Ale warto zamknąć je w słoiku kiedy znikną do kolejnego sezonu, otworzyć zimą i cieszyć się ich domowo przyrządzonym sposobem i uzyskanym rezultatem. Ochota przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie, dobrze mieć po co sięgnąć.

Konfitury przygotowuje się z większą ilością cukru niż dżemy, a jednak mają coś w sobie, że czasem po nie sięgam, zasłodzić się na kilka dni i mieć spokój. Za najsmaczniejsze konfitury uważa się te z agrestu, malin, moreli, śliwek, truskawek i wiśni. Można je podać gościom do herbaty, posmarować herbatniki, domowe czekoladowe ciasteczka…

Świetnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów, do wysmarowania upieczonych blatów biszkoptu, przełożonych dowolną konfiturą, polane czekoladą, udekorowane owocami, najlepiej sezonowymi, latem. Czy nie brzmi prosto i kusząco? Przygotowanie nie wymaga nie wiadomo jakich zdolności kulinarnych. Każdy może przygotować konfiturę, każdy może upichcić proste ciasto i smakować z konfiturą; na kanapkę, chałkę z masłem, kto się nie skusi?! Ja bynajmniej nie znam!

Podane poniżej składniki na konfiturę mogą posłużyć za bazę do innych owocowych konfitur, np.: z truskawek, wiśni, rajskich jabłek, płatków róży, pigwy, mirabelek, melona, berberysu, śliwek i moreli, nieco urozmaicając ilości wody i cukru.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1/4 l wody
  • 400 g cukru – ale tak naprawdę to wedle indywidulanych preferencji, można więcej, można mniej; znam osoby które przygotowują konfitury w proporcji 1:1, czyli 1 kg owoców: 1kg cukru, ja daję mniej, ale z zachowaniem tradycji, że to nadal konfitura (a konfitura jest słodka), nie niskosłodzony dżem

Przygotowanie konfitury:

Do przygotowania konfitur najlepiej posłużą naczynia płaskie, np. ze szkła żaroodpornego.

  1. Owoce opłukać na sicie, przebrać, zasypać częścią cukru na 3 do 4 godzin. Robię to w szerszym większym słoiku.
  2. Pozostały cukier zagotować z wodą i na wrzący syrop włożyć owoce wraz z sokiem.
  3. Konfiturę zagotować na wolnym ogniu, wstrząsając rondlem, a następnie odstawić z ognia na kilka minut. Czynność tę powtórzyć kilka razy.
  4. Konfitury można także gotować w dniu następnym, aż owoce staną się szkliste.
  5. Gotowe i gorące włożyć do wygotowanych i osuszonych słoików typu twist, przykryć wygotowanymi i suchymi zakrętkami, od razu zamknąć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia do góry dnem. Gotowe!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.