KONFITURA Z TRUSKAWEK

Na kanapki, do deserów, do pieczonego mięsa czy do serów z patelni (lub zapiekanych). Pyszna i aromatyczna konfitura z truskawek – polecam! 😉 Konfitura pachnąca niesamowicie truskawkami z dodatkiem cukru trzcinowego. Ta pyszna słodkość w słoiczku, która mieści w sobie truskawkowe małe co nie co możemy zastąpić (z powodzeniem) innymi owocami, także białym cukrem lub miodem.

Składniki:

  • 2 kg truskawek oczyszczonych z szypułek
  • szklanka cukru trzcinowego
  • mała łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:

  • truskawki myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, kilka minut przed końcem dodać sok z limonki; gotowa konfiturę układamy do słoiczków, smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.