Kopytka serowe

Kluski ziemniaczano-serowe podane bardziej na słodko niż wytrawnie. Z masełkiem i bułką tartą, ale świetnie smakują także z gęstą śmietaną w połączeniu z cukrem pudrem, może szczyptą cynamonu? Wersja ze szklistą gorącą cebulką też się sprawdzi.

Na pewno każda Wasza wariacja będzie pyszna, w końcu nie zawsze musimy mieć ochotę na podane sugestie w gotowym przepisie. Modyfikacje dodatków mile widziane:)

Przepis na kopytka serowe zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g sera białego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, od razu dokładnie potłuc na gładkie puree i ostudzić.
  2. Po ostudzeniu ziemniaki dodatkowo przecisnąć przez praskę, ale nie jest to konieczne. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, dodać ser przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony tłuczkiem, ewentualnie widelcem.
  3. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie – nie musi być cała szklanka). Im mniej mąki tym kluski będą bardziej miękkie.
  4. Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, pokroić na kluski.
  5. Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach.
  6. Podawać np. z przyrumienioną na masełku bułką tartą (najpierw podsmażamy na patelni bułkę tartą, co chwilę mieszając, później dopiero dodajemy masło).

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.