Kopytka w przyprawach

Są tak chrupiące i aromatyczne, że można je podać same na obiad, bez dodatku mięsa. Możecie je zjeść w tej postaci lub polać ulubionym sosem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • przyprawy:
  • pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, lubczyk, vegeta natur

Wykonanie:

Zanim przejdziemy do smażenia naszych kopytek w różnych aromatycznych przyprawach musimy je najpierw zrobić;)

Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki chrzanu. Wystudzić, przecisnąć dokładnie przez praskę, tak by nie było grudek. Dodać mąkę i jajko. Rolować w 6 wałków, lekko spłaszczyć. Kroić skośnie na kawałki.

Na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju wrzucaj partiami kopytka, gotuj na średnim ogniu do 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.Wystudź. Następnie przesmaż na rumiano na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.