Kopytka z koperkiem

Pasują do każdego obiadu, mięsnego, warzywnego, rybnego. Także do duszonych grzybów z dodatkiem lubczyku.
Smakują również pysznie same z masełkiem lub odsmażone z boczkiem i cebulką. Uniwersalne ziemniaczane danie. Jedne z moich ulubionych:)

Najbardziej lubimy te rumiane i chrupiące odsmażone na patelni na maśle klarowanym. Pięknie wtedy pachną masłem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • garść posiekanego drobno koperku
  • sól

Przygotowanie:

  1. ziemniaki ugotuj, przestudź, zmiel;
  2. włóż je do miski, dodaj mąkę, jajka, koperek i sól, zagnieć ciasto;
  3. ciasto zawijaj w wałeczki grubości kciuka, krój na skośne kopytka;
  4. gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.