Kopytka

Są pyszną ozdobą większości dań obiadowych. Smakują gotowane, pieczone, smażone. Nie znam osoby, która by za nimi nie przepadała.

Do tego są łatwe w przygotowaniu. Prawdziwy smak dzieciństwa – okraszone cebulką lub masełkiem.

Jak chcecie zaskoczyć innych dodajcie do ciasta ziemniaczanego trochę zmielonego szpinaku lub buraczków – wyczarujecie z nich kolorowe zielone i bordowe kopytka.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić, przecisnąć przez praskę, tak by nie było grudek. Dodać mąkę i jajko. Rolować w 6 wałków, lekko spłaszczyć. Kroić skośnie na kawałki.

Na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju wrzucaj partiami kopytka, gotuj na średnim ogniu do 3 min. od czasu wypłynięcia na wierzch.

Mniam;)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.