Kotleciki szu szu

Kotleciki z piersi kurczaka o zabawnej nazwie “szu szu” to proste i szybkie w przygotowaniu kawałki mięsa na obiad. Nieduże kotleciki smażone w pysznej i aromatycznej marynacie są bardzo soczyste i mięciutkie. Idealne na danie obiadowe, które podasz z ziemniakami: puree, pieczonymi lub domowymi frytkami. Najbardziej pasują do nich surówki, bukiet dowolnych warzyw, tradycyjna marchewka z groszkiem lub buraczki. Jeśli zdecydujesz się podać je z frytkami polecam jako dodatek surówkę colesław, która doda daniu więcej wyrazistości. Polecam spróbuj kotlecików z tradycyjną mizerią lub surówką z kapusty pekińskiej. Zapraszam po sprawdzony przepis na kotleciki szu szu, czyli niezwykle pyszne, soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka.

Kotleciki szu szu


SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • masło klarowane lub olej do smażenia

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ/PANIERKĘ:

  • 3 żółtka jajek
  • 3 łyżki oliwy/oleju rzepakowego/oleju z pestek winogron/oleju ryżowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 3 spore łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, większa szczypta ostrej papryki, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z piersi kurczaka myję pod zimną, bieżącą wodą, osuszam lekko ręcznikiem papierowym. Mięso oczyszczam z żyłek i chrząstek, kroję w poprzek na cienkie kotlety. Łącznie wyszło mi 10 kotlecików. Ilość zależy od wielkości kupionej piersi i rozmiarów pokrojenia na kawałki. Możesz je dodatkowo lekko rozbić tłuczkiem.

Kiedy mięso jest gotowe zaczynam przygotowywać marynatę, która jest jednocześnie panierką kotlecików.

W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki marynaty:

  • 3 żółtka jajek
  • 3 łyżki oliwy/oleju rzepakowego/oleju z pestek winogron/oleju ryżowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 średnie ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • 3 spore łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, większa szczypta ostrej papryki, sól, pieprz

Składniki marynaty mieszam za pomocą rózgi kuchennej. Gdy marynata jest gotowa obtaczam w niej każdy kawałek mięsa. W tym celu układam na sporym, płaskim talerzu (lub misce) kawałki kurczaka, polewam marynatą, obtaczam mięso z obu stron.

Tak zamarynowane mięso przykrywam i odstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i świetnie przejdzie aromatem marynaty/panierki.

Po tym czasie wyjmuję mięso z lodówki. Na większej i szerszej patelni rozgrzewam masło klarowane (lub olej rzepakowy). Tłuszcz powinien pokryć całą patelnię. Lepiej, by nie dolewać tłuszczu podczas smażenia – w ten sposób uniknąć wchłaniania tłuszczu w mięso. Kotleciki możesz także usmażyć na oliwie z oliwek, ja jednak sięgam po aromatyczne masło klarowane.

Kotleciki szu szu smaż na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. W zależności od grubości mięsa i mocy palnika możesz je smażyć po 2-3 minuty na stronę.

Kotleciki szu szu z powodzeniem możesz odgrzewać na drugi dzień w piekarniku lub na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu (polecam masło klarowane lub olej rzepakowy). Podsmaż je pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika. Możesz je także pokroić w kostkę i dodać do sałaty z pomidorkami, oliwkami, winegretem.. Nadziane na szaszłyki z dodatkiem bagietki lub grzanek też będą świetnym pomysłem na obiad lub kolację.

Smacznego.

11 odpowiedzi do “Kotleciki szu szu”

  1. Nigdy nie słyszałam o kotlecikach szu szu. Widzę, że są one z piersi kurczaka, więc na pewno je przygotuje. Już samo zdjęcia bardzo zachęca do ich zrobienia. Dzięki za przepis, bo dzięki niemu obiad na niedzielę mam już zapewniony 😉

  2. Wczoraj robiłam. Aniu są rewelacyjne. Soczyste. Zupełnie jak nie mięso kurczaka.
    Naprawdę polecam przepis, marynata jest przepyszna!

  3. Moje dzieci je pokochały:)
    Są delikatne i naprawdę soczyste. Dziękuję za kolejny udany przepis. Często tu zaglądam, nigdy się nie zawiodłam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.