Kotleciki z kurczaka

Kotleciki z piersi kurczaka to idealny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i dobrze doprawione sznycelki to super pomysł na obiad z rozmaitymi dodatkami. To kotleciki, które podasz do dań z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), kasz, ryżu. Smakują podane z wszelakimi surówkami, bukietem warzyw, pieczonymi warzywami, buraczkami. Soczyste kotleciki w chrupiącej panierce możesz serwować także w dużej bułce z sałatą i świeżymi warzywami, np. pomidorkami, ogórkami lub konserwowymi jak papryka, pieczarki, ogórki.. Jeśli lubisz szykować kotleciki z kurczaka polecam dodatki jak sałata ze śmietaną lub surówka z pora, która nada wyrazistości całemu daniu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie kotleciki z piersi kurczaka.

SKŁADNIKI:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, oregano
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyj, osusz, oczyść z błon i chrząstek. Każdą pierś przekrój wzdłuż na pół, następnie na małe kotleciki. Ważne, by rozkroić je na jak najcieńsze kotleciki. Możesz je lekko rozbić, ja tego nie robię.

Piersi kurczaka posyp przyprawami, polej trzema łyżkami oleju (najlepiej rzepakowego), wymieszaj. Tak przygotowane mięso odstaw do zamarynowania na kilka godzin lub (najlepiej) na całą noc (jeśli masz czas).

Porada. Możesz także przecisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku i natrzeć nimi mięso. W ostateczności możesz użyć połowy płaskiej łyżeczki suszonego czosnku.

Na patelni rozgrzej pięć łyżek oliwy.

Na oliwie przesmaż kolejno kotleciki – z obu stron na złoty kolor.

Usmażone kotleciki podawaj z ziemniakami, kaszą, ryżem i z surówkami lub warzywami (duszonymi, pieczonymi, smażonymi).

Smacznego

Kotleciki z kurczaka

Jedna odpowiedź do “Kotleciki z kurczaka”

Skomentuj Halina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *