Kotlety de volaille faszerowane serem i suszonymi pomidorami

Niby tylko pierś z kurczaka, ale na ile sposobów można ją przygotować! Dzięki temu, że wcześniej marynowałam mięso w ziołowej marynacie i soku z cytryny pierś była nie tylko aromatyczna, ale też bardzo soczysta.

Wiele przypraw, ser oraz suszone pomidory dodają kotletom niezwykłego smaku, a w kuchni podczas smażenia unosi się piękny kuszący zapach.

Zatem zaczynamy! 😉

Składniki: (na 4 duże de volaille)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 suszone pomidory
  • 4 plastry żółtego sera
  • marynata + przyprawy, którymi jeszcze dodatkowo możecie przed smażeniem posypać mięso:
  • sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, vegeta natur, świeżo mielona kolendra
  • 2 mniejsze ząbki czosnku, sok z połowy cytryny
  • 1 – 2 jajka
  • bułka tarta – “na oko” jako panierka
  • masło klarowane do smażenia
  • olej
  • kilka kiełków do smacznej ozdoby
  • kilka wykałaczek

Jak przyrządzić?

Mięso umyj, oczyść z błonek. Pokrój na cztery części, włóż do miseczki, zamarynuj w przyprawach, także w wyciśniętym przez praskę czosnku, polej olejem, wymieszaj, odstaw na kilka godzin lub – jeśli możesz – na noc do lodówki.

Po tym czasie wyjmij piersi i lekko roztłucz na większe płaskie kotlety. Na każdym kotlecie ułóż zwinięty na pół plaster sera i 1 suszony pomidor, w razie potrzeby dopraw, zwiń i pospinaj wykałaczkami. Obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce. Smaż na rumiano z każdej strony.

Podawaj z ziemniakami pod każdą postacią, ryżem lub kaszą oraz surówkami. Udekoruj kiełkami, koprem lub pietruszką.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Kotlety de volaille faszerowane serem i suszonymi pomidorami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.