KOTLETY MIELONE

Pyszne, tradycyjne kotlety mielone podane z ziemniakami, ryżem lub kaszą do wszelakich surówek, sałat z jogurtem, marchewką z groszkiem, mizerią lub buraczkami są wspaniałą propozycją na domowy, rodzinny obiad. Kotlety mielone przygotowuję także z dodatkiem tartych pieczarek lub suszonych grzybów, cukinią lub posiekaną drobno papryką. Każde urozmaicenie w mojej kuchni jest mile widziane i spotyka się z dużym apetycznym zainteresowaniem 😉

SKŁADNIKI:

  • 500 g mielonej wieprzowiny, np. z szynki, łopatki lub karkówki
  • 1 jajko
  • 1 większa cebula
  • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • opcja: większa szczypta majeranku lub lubczyku
  • olej do smażenia + bułka tarta do obtoczenia kotletów

PRZYGOTOWANIE:

Czerstwą bułkę pszenną umieszczam w misce, zalewam niewielką ilością mleka i odstawiam na bok aż zmięknie.

Cebulę obieram, siekam drobno i przesmażam do zeszklenia na 3 łyżkach oleju.

Mięso układam w misce, dodaję całe jajko, odciśniętą i rozdrobnioną w rękach bułkę, przesmażoną cebulę wraz z tłuszczem, doprawiam.

Na patelni rozgrzewam olej. Z mięsa formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron. Kotlety można odsączyć na papierowym ręczniku.

Smakują od razu z patelni, na zimno oraz odgrzane w piekarniku lub mikrofalówce.

Smacznego 🙂

8 odpowiedzi do “KOTLETY MIELONE”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.