Pyszne, tradycyjne kotlety mielone, które podasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Kotlety mielone podane z ziemniakami, ryżem lub kaszą do wszelakich surówek, sałat z jogurtem, marchewką z groszkiem, mizerią lub buraczkami są wspaniałą propozycją na domowy, rodzinny obiad. Kotlety mielone przygotowuję także z dodatkiem tartych pieczarek lub suszonych grzybów, cukinią lub posiekaną drobno papryką. Zapraszam po przepis na pyszne, domowe kotlety mielone.
SKŁADNIKI:
- 500 g mielonej wieprzowiny, np. z szynki, łopatki lub karkówki
- 500 g mielonej piersi z indyka
- 1 jajko
- 1 większa cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
- masło klarowane do smażenia
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Czerstwą bułkę pszenną umieszczam w misce, zalewam niewielką ilością mleka lub wody, odstawiam na bok aż zmięknie. Po kilku minutach przekręcam ją na drugą stronę, zanurzam w wodzie, by przykryć ją całą.
Porada. Jeśli nie masz bułki możesz ją zastąpić dwoma czubatymi łyżkami bułki tartej. Dodaj ją wtedy do masy mięsnej i wymieszaj. Dalej postępuj jak w przepisie.
Cebulę obieram, siekam drobno i przesmażam do zeszklenia (przez kilka minut na małej mocy palnika) na czterech łyżkach rozgrzanego oleju.
Mięso układam w misce, wbijam całe jajko, odciśniętą i rozdrobnioną w rękach bułkę, przesmażoną cebulę wraz z tłuszczem, doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane. Z mięsa formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron.
Kotlety można odsączyć na papierowym ręczniku.
Kotlety mielone smakują od razu podane z patelni, na zimno lub odgrzane w piekarniku lub na patelni, na maśle klarowanym (lub innym tłuszczu).
Smacznego.
Moje ulubione kotlety. Robiłam te z serem.z Pani przepisu bardzo smaczne:)
Dziękuję, miło mi 🙂
Uwielbiam mielone. Smak kuchni mojej babci 🙂
To prawda 🙂
Ładnie wyglądają:)
Pozdrawiam
Justyna
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Też takie robię. Są najlepsze ! :p
Dziękuję, zgadzam się:)