Kotlety mielone

Pyszne, tradycyjne kotlety mielone, które podasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Kotlety mielone podane z ziemniakami, ryżem lub kaszą do wszelakich surówek, sałat z jogurtem, marchewką z groszkiem, mizerią lub buraczkami są wspaniałą propozycją na domowy, rodzinny obiad. Kotlety mielone przygotowuję także z dodatkiem tartych pieczarek lub suszonych grzybów, cukinią lub posiekaną drobno papryką. Zapraszam po przepis na pyszne, domowe kotlety mielone.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mielonej wieprzowiny, np. z szynki, łopatki lub karkówki
  • 500 g mielonej piersi z indyka
  • 1 jajko
  • 1 większa cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • masło klarowane do smażenia
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Czerstwą bułkę pszenną umieszczam w misce, zalewam niewielką ilością mleka lub wody, odstawiam na bok aż zmięknie. Po kilku minutach przekręcam ją na drugą stronę, zanurzam w wodzie, by przykryć ją całą.

Porada. Jeśli nie masz bułki możesz ją zastąpić dwoma czubatymi łyżkami bułki tartej. Dodaj ją wtedy do masy mięsnej i wymieszaj. Dalej postępuj jak w przepisie.

Cebulę obieram, siekam drobno i przesmażam do zeszklenia (przez kilka minut na małej mocy palnika) na czterech łyżkach rozgrzanego oleju.

Mięso układam w misce, wbijam całe jajko, odciśniętą i rozdrobnioną w rękach bułkę, przesmażoną cebulę wraz z tłuszczem, doprawiam solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane. Z mięsa formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron.

Kotlety można odsączyć na papierowym ręczniku.

Kotlety mielone smakują od razu podane z patelni, na zimno lub odgrzane w piekarniku lub na patelni, na maśle klarowanym (lub innym tłuszczu).

Smacznego.

8 odpowiedzi na “Kotlety mielone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.