Pyszne, tradycyjne kotlety mielone podane z ziemniakami, ryżem lub kaszą do wszelakich surówek, sałat z jogurtem, marchewką z groszkiem, mizerią lub buraczkami są wspaniałą propozycją na domowy, rodzinny obiad. Kotlety mielone przygotowuję także z dodatkiem tartych pieczarek lub suszonych grzybów, cukinią lub posiekaną drobno papryką. Każde urozmaicenie w mojej kuchni jest mile widziane i spotyka się z dużym apetycznym zainteresowaniem 😉
SKŁADNIKI:
- 500 g mielonej wieprzowiny, np. z szynki, łopatki lub karkówki
- 1 jajko
- 1 większa cebula
- 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
- sól, pieprz, słodka papryka
- opcja: większa szczypta majeranku lub lubczyku
- olej do smażenia + bułka tarta do obtoczenia kotletów
PRZYGOTOWANIE:
Czerstwą bułkę pszenną umieszczam w misce, zalewam niewielką ilością mleka i odstawiam na bok aż zmięknie.
Cebulę obieram, siekam drobno i przesmażam do zeszklenia na 3 łyżkach oleju.
Mięso układam w misce, dodaję całe jajko, odciśniętą i rozdrobnioną w rękach bułkę, przesmażoną cebulę wraz z tłuszczem, doprawiam.
Na patelni rozgrzewam olej. Z mięsa formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron. Kotlety można odsączyć na papierowym ręczniku.
Smakują od razu z patelni, na zimno oraz odgrzane w piekarniku lub mikrofalówce.
Smacznego 🙂
Moje ulubione kotlety. Robiłam te z serem.z Pani przepisu bardzo smaczne:)
Dziękuję, miło mi 🙂
Uwielbiam mielone. Smak kuchni mojej babci 🙂
To prawda 🙂
Ładnie wyglądają:)
Pozdrawiam
Justyna
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Też takie robię. Są najlepsze ! :p
Dziękuję, zgadzam się:)