Kotlety mielone przepis + z czym podawać?

Kotlety mielone to szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Można przyrządzić je z różnych rodzajów zmielonych uprzednio mięs, najczęściej wieprzowego, wołowego lub drobiowego, mixów, np. mięsa wieprzowo-wołowego lub indyczego i wieprzowego. Dziś połączenie mięsa wieprzowego z szynki i mięsa indyczego. Delikatne i soczyste, przesmażone na maśle klarowanym dostają dodatkowego maślanego aromatu. Do kotletów możecie dodać kukurydzę, tarty ser, posiekaną paprykę lub pomidory, tarte pieczarki, marchew lub cukinię, uwielbiam takie eksperymenty – będzie pysznie! Kotlety mielone to wspomnienie dzieciństwa, wspólnych niedzielnych obiadów i lenistwa rodzinnego.

Kotlety mielone (niezależnie od rodzaju mięsa) przygotowuję na kilka sposobów:

  • dodaję do mięsa namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę (w wodzie lub mleku);
  • dodaję bułkę tartą zamiast czerstwej odciśniętej;
  • wlewam wodę, bulion lub wodę gazowaną;
  • dodaję przesmażoną na oleju cebulę lub świeżo starą na tarce o dużych oczkach (bez smażenia);
  • przygotowuje tradycyjne kotlety lub z dodatkami, np. pieczarek, papryki, cukinii, marchewki.
  • smażę kotlety na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.

Kotlety mielone możesz podać:

  • z ziemniakami z wody,
  • z puree ziemniaczanym z dodatkiem śmietanki i zmiksowanego zielonego groszku,
  • z kluskami szarymi, leniwymi,
  • z pieczonymi ziemniakami,
  • z kluskami śląskimi lub kopytkami,
  • z ryżem, makaronem lub kaszą,
  • z gnocchi,
  • z kluskami kładzionymi,
  • z plackami ziemniaczanymi i sosem.

Świetnymi dodatkami do kotletów są:


SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki lub łopatki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka, np. udo lub pierś
  • 2 średnie cebule
  • niecałe ½ szklanki bulionu lub wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 4 łyżki oleju
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obieram i siekam drobno w kostkę, przesmażam ją na czterech łyżkach oleju, do zeszklenia. Smażę ją na małej mocy palnika przez niecałe 10 minut.

Mięso mielone mieszam w misce. Dodaję do niego przesmażoną i zeszkloną cebulkę wraz z tłuszczem, wbijam jedno całe jajko oraz wlewam bulion (lub wodę gazowaną), przyprawiam solą i pieprzem.

Czerstwą kajzerkę zalewam mlekiem lub wodą do przykrycia i namaczam przez kilka minut.

Gdy zmięknie, odciskam ją delikatnie i dodaję do miski z mięsem.

Mięso na kotlety dobrze wyrabiam, odstawiam na 20 minut.

W tym czasie na płaski talerz wysypuję bułkę tartą. Z mięsa formuje podłużne kotlety, obtaczam je w bułce tartej.

Kotlety smażę na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron na złoto. Kotlety mielone odsączam na papierowym ręczniku.

Domowe kotlety mielone podaję z dodatkami, surówką z marchewki, sałatą z winegretem i pomidorkami i ziemniakami z wody z koperkiem.

Smacznego.

 

4 odpowiedzi na “Kotlety mielone przepis + z czym podawać?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.