Kotlety mielone to szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Można przyrządzić je z różnych rodzajów zmielonych uprzednio mięs, najczęściej wieprzowego, wołowego lub drobiowego, mixów, np. mięsa wieprzowo-wołowego lub indyczego i wieprzowego. Dziś połączenie mięsa wieprzowego z szynki i mięsa indyczego. Delikatne i soczyste, przesmażone na maśle klarowanym dostają dodatkowego maślanego aromatu. Do kotletów możecie dodać kukurydzę, tarty ser, posiekaną paprykę lub pomidory, tarte pieczarki, marchew lub cukinię, uwielbiam takie eksperymenty – będzie pysznie! Kotlety mielone to wspomnienie dzieciństwa, wspólnych niedzielnych obiadów i lenistwa rodzinnego.
Kotlety mielone (niezależnie od rodzaju mięsa) przygotowuję na kilka sposobów:
- dodaję do mięsa namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę (w wodzie lub mleku);
- dodaję bułkę tartą zamiast czerstwej odciśniętej;
- wlewam wodę, bulion lub wodę gazowaną;
- dodaję przesmażoną na oleju cebulę lub świeżo starą na tarce o dużych oczkach (bez smażenia);
- przygotowuje tradycyjne kotlety lub z dodatkami, np. pieczarek, papryki, cukinii, marchewki.
- smażę kotlety na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.
Kotlety mielone możesz podać:
- z ziemniakami z wody,
- z puree ziemniaczanym z dodatkiem śmietanki i zmiksowanego zielonego groszku,
- z kluskami szarymi, leniwymi,
- z pieczonymi ziemniakami,
- z kluskami śląskimi lub kopytkami,
- z ryżem, makaronem lub kaszą,
- z gnocchi,
- z kluskami kładzionymi,
- z plackami ziemniaczanymi i sosem.
Świetnymi dodatkami do kotletów są:
- marchewka z groszkiem,
- buraczki tarte lub kostka, gotowane, zasmażane lub pieczone z folii,
- mizeria,
- surówka z kiszonych ogórków i cebuli,
- pikle,
- sos grzybowy lub pieczarkowy,
- surówka z pomidorów,
- surówka z marchewki,
- surówka z pora,
- sałata masłowa z jogurtem/śmietaną,
- sałata masłowa z jogurtem/śmietaną i pomidorkami koktajlowymi,
- mix sałat z winegretem,
- mix sałat z winegretem, pomidorkami,
- surówka z kiszonej kapusty,
- modra kapusta,
- surówka z rzodkiewki, szczypioru i śmietany/jogurtu,
- bigos wege z żurawiną, młoda kapusta, kapusta zasmażana,
- bigos z dyni lub bigos z cukinii,
- sałatka z pieczonej papryki,
- warzywa pieczone, z patelni lub z wody, jednego rodzaju jak np. brokuły do obiadu czy fasolka szparagowa lub mieszanka.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki lub łopatki
- 500 g mięsa mielonego z indyka, np. udo lub pierś
- 2 średnie cebule
- niecałe ½ szklanki bulionu lub wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- sól, pieprz
- bułka tarta
- 4 łyżki oleju
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieram i siekam drobno w kostkę, przesmażam ją na czterech łyżkach oleju, do zeszklenia. Smażę ją na małej mocy palnika przez niecałe 10 minut.
Mięso mielone mieszam w misce. Dodaję do niego przesmażoną i zeszkloną cebulkę wraz z tłuszczem, wbijam jedno całe jajko oraz wlewam bulion (lub wodę gazowaną), przyprawiam solą i pieprzem.
Czerstwą kajzerkę zalewam mlekiem lub wodą do przykrycia i namaczam przez kilka minut.
Gdy zmięknie, odciskam ją delikatnie i dodaję do miski z mięsem.
Mięso na kotlety dobrze wyrabiam, odstawiam na 20 minut.
W tym czasie na płaski talerz wysypuję bułkę tartą. Z mięsa formuje podłużne kotlety, obtaczam je w bułce tartej.
Kotlety smażę na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron na złoto. Kotlety mielone odsączam na papierowym ręczniku.
Domowe kotlety mielone podaję z dodatkami, surówką z marchewki, sałatą z winegretem i pomidorkami i ziemniakami z wody z koperkiem.
Smacznego.
Pycha obiadek ;-))
Pycha komentarz 😉
Super przydatny wpis! Dziękuję.
To.m.
😊😉