KOTLETY MIELONE PRZEPISY + Z CZYM PODAWAĆ?

Kotlety mielone to szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Można przyrządzić je z różnych rodzajów zmielonych uprzednio mięs, najczęściej wieprzowego, wołowego lub drobiowego, mixów, np. mięsa wieprzowo-wołowego lub indyczego i wieprzowego. Dziś połączenie mięsa wieprzowego z szynki i mięsa indyczego. Delikatne i soczyste, przesmażone na maśle klarowanym dostają dodatkowego maślanego aromatu. Do kotletów możecie dodać kukurydzę, tarty ser, posiekaną paprykę lub pomidory, tarte pieczarki, marchew lub cukinię, uwielbiam takie eksperymenty – będzie pysznie! Kotlety mielone to wspomnienie dzieciństwa, wspólnych niedzielnych obiadów i lenistwa rodzinnego.

Kotlety mielone (niezależnie od rodzaju mięsa) przygotowuję na kilka sposobów:

  • dodaję do mięsa namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę (w wodzie lub mleku);
  • dodaję bułkę tartą zamiast czerstwej odciśniętej;
  • wlewam wodę, bulion lub wodę gazowaną;
  • dodaję przesmażoną na oleju cebulę lub świeżo starą na tarce o dużych oczkach (bez smażenia);
  • przygotowuje tradycyjne kotlety lub z dodatkami, np. pieczarek, papryki, cukinii, marchewki.
  • smażę kotlety na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.

Kotlety mielone podaję:

  • z ziemniakami z wody,
  • z puree ziemniaczanym z dodatkiem śmietanki i zmiksowanego zielonego groszku,
  • z kluskami szarymi, leniwymi,
  • z pieczonymi ziemniakami,
  • z kluskami śląskimi lub kopytkami,
  • z ryżem, makaronem lub kaszą,
  • z gnocchi,
  • z kluskami kładzionymi,
  • z plackami ziemniaczanymi i sosem.

Świetnymi dodatkami do kotletów są:


SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • do obtoczenia bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wkładam do miski. Cebulę obieram i siekam drobno w kostkę, przesmażam ją na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia. Dodaję do mięsa wraz z bułką tartą, wodą, jajkami, przyprawiam. Mięso na kotlety dobrze wyrabiam, odstawiam na 20 minut.

W tym czasie na płaski talerz wsypuję bułkę tartą. Z mięsa formuje kotlety, obtaczam w bułce tartej, smażę na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron na złoto. Kotlety mielone odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję z dodatkami, surówką z marchewki, sałatą z winegretem i pomidorkami i ziemniakami z wody z koperkiem.

Smacznego 🙂


Polecam także moje inne przepisy na kotlety mielone:

KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI

KOTLETY MIELONE Z SEREM

KOTLETY MIELONE

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce

Kotlety mielone faszerowane parówkami

Kotlety mielone z cukinią

Kotlety mielone z pieczarkami

BURGERY (KOTLETY) Z WOŁOWINY

Kotlety z indyka z kukurydzą

Karminadle z fasolką szparagową i chili

Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami

i wiele innych przepisów z zakładki “dania mięsne”. Zapraszam 🙂

4 odpowiedzi do “KOTLETY MIELONE PRZEPISY + Z CZYM PODAWAĆ?”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.