Kotlety mielone w sezamie z chrzanem i curry

Kotlety mielone każdy pamięta, próbował i zna. Mi kojarzą się z niedzielnym obiadem w towarzystwie ziemniaków z koprem i zasmażanymi buraczkami, jaki robiła moja Babcia.

Wyczekiwaliśmy na – choć tradycyjny, to bardzo wyjątkowy dla całej rodziny obiad.

Choć w domu smażę te klasyczne kotlety zapamiętane z dzieciństwa to czasem lubię dodać coś od siebie i tworzyć nowe smaki, urozmaicać te tradycyjne. Muszę przyznać, że ten smak ma charakter – chrzan, curry dają o sobie znać 🙂 Uwzględnijcie takie kotlety w swoim przyszłym menu 😉

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średnia cebula drobno pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • Klarowane masło
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • Przyprawy:
  • Sól, pieprz
  • Papryka ostra i słodka
  • Majeranek, vegeta
  • curry
  • Panierka w proporcji 1:1:
  • Bułka tarta
  • sezam

Przygotowanie:

Na maśle podsmażam do zeszklenia cebulkę.
W misce układam mięso, dodaję jajko, wodę, bułkę tartą, przyprawy i zeszkloną cebulkę, mieszam.
Obtaczam w bułce tartej wymieszaną z sezamem. Smażę na rumiano. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.