Kotlety mielone z cukinią

Kotlety mielone z cukinią obtoczone w siemieniu lnianym zamiast bułki tartej. Kolejna wersja kotletów mielonych. Polecam z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree. Idealnymi dodatkami do kotletów z mięsa mielonego są rozmaite surówki, warzywa pieczone, marchewka z groszkiem, mizeria lub sałata z jogurtem/śmietaną. Domowy obiad, niewątpliwie smak dzieciństwa!

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 niezbyt duża cukinia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  •  3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ok. 5 łyżek gazowanej wody lub bulionu
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, odstawiamy na chwilę, by puściła soki, potem lekko odciskamy z ich nadmiaru.

Mięso mielone łączymy w misce z resztą składników, przyprawiamy, mieszamy. Wyrabiamy kotlety, panierujemy w siemieniu lnianym i smażymy na chrupko z obu stron na gorącym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy z dodatkami.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.