KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ

Kotlety mielone z cukinią obtoczone w siemieniu lnianym zamiast bułki tartej. Kolejna wersja kotletów mielonych. Polecam z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree. Idealnymi dodatkami do kotletów z mięsa mielonego są rozmaite surówki, warzywa pieczone, marchewka z groszkiem, mizeria lub sałata z jogurtem/śmietaną. Domowy obiad, niewątpliwie smak dzieciństwa!

SKŁADNIKI:

  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mniejsza cukinia lub ½ większej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 6 łyżek gazowanej wody lub bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta lub siemię lniane mielone do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, lekko solę, odstawiam na chwilę, by puściła sok. Następnie odciskam sok.

Mięso mielone łączę w misce z resztą składników, przyprawiam i dokładnie mieszam. Nakładam łyżką porcje, formuję kotlety. Panieruję w bułce lub siemieniu lnianym, smażę na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety odsączam na papierowym ręczniku.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.