Kotlety mielone z cukinią obtoczone w siemieniu lnianym zamiast bułki tartej. Kolejna wersja kotletów mielonych. Polecam z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree. Idealnymi dodatkami do kotletów z mięsa mielonego są rozmaite surówki, warzywa pieczone, marchewka z groszkiem, mizeria lub sałata z jogurtem/śmietaną. Domowy obiad, niewątpliwie smak dzieciństwa!
SKŁADNIKI:
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mniejsza cukinia lub ½ większej
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 6 łyżek gazowanej wody lub bulionu
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta lub siemię lniane mielone do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, lekko solę, odstawiam na chwilę, by puściła sok. Następnie odciskam sok.
Mięso mielone łączę w misce z resztą składników, przyprawiam i dokładnie mieszam. Nakładam łyżką porcje, formuję kotlety. Panieruję w bułce lub siemieniu lnianym, smażę na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety odsączam na papierowym ręczniku.
Smacznego 🙂