Kotlety mielone z cukinią w siemieniu lnianym

Kolejna wersja kotletów mielonych inaczej. Dziś z tartą cukinią obtoczone w siemieniu lnianym. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Smacznego 😉

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 niezbyt duża cukinia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  •  3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ok. 5 łyżek gazowanej wody lub bulionu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, odstawiamy na chwilę, by puściła soki, potem lekko odciskamy z ich nadmiaru.

Mięso mielone łączymy w misce z resztą składników, przyprawiamy, mieszamy. Wyrabiamy kotlety, panierujemy w siemieniu lnianym i smażymy na chrupko z obu stron na gorącym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy 😉

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.