Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone, tradycyjne, soczyste, delikatne w smaku. Jeden z bardziej tradycyjnych obiadów, który wszystkim u nas smakuje. Kiedy się nie chce wydziwiać z obiadem kupujesz raz dwa, mieszasz mięso mielone i masz!:) Kotlety podaję z ryżem lub ziemniakami, buraczkami, warzywami wszelakimi lub klasycznie z marchewką z groszkiem. Dziś przesyt ziemniaków, więc zamówienie na ryż było, to i jest:-) Ryż z dodatkiem zielonego groszku, a żeby było jeszcze ciekawiej i inaczej – zamiast marchewki – fasolka szparagowa i kawałki kalafiora, a bo dawno nie było 😉 Do mięsa można dodać słodkiej i ostrej mielonej papryki i lubczyk, świetny aromat i smak. Jest pysznie i kropka!

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 szklanki gazowanej lub nie wody
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, vegeta natur
  • do obtoczenia bułka tarta
  • olej do smażenia lub masło klarowane

PPRZYGOTOWANIE:

Mięso umieszczam w misce, mieszam z resztą składników i wyrabiam chwilę.

Rozgrzewam olej lub masło klarowane na patelni. Kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami. Kotlety mielone z indyka gotowe! 🙂

8 odpowiedzi do “Kotlety mielone z indyka”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.