Kotlety mielone z kaszą gryczaną

Dziś kotlety mielone z kaszą gryczaną. Obiad taki serwuję nie tylko w niedziele, zdarza się przygotować kotlety w tygodniu i podjadać raz z ziemniakami, raz z pieczywem i ketchupem na szybko. Robimy wtedy mini hamburgery, wystarczy do tego plaster pomidora i sałaty.

Kotlety mielone z mięsa indyczego pięknie pachną masłem, są z dodatkiem kaszy gryczanej, delikatne w smaku smakowicie komponują się z dodaną kolendrą, po prostu idealne kotlety na gorący obiad! 🙂

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • 1 jajko
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • łyżka tartej bułki
  • sól, pieprz, szczypta mielonej kolendry
  • tarta bułka do panierowania
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce.

Na maśle klarowanym smażymy obtoczone uprzednio w panierce kotlety. Smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy, smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.