KOTLETY MIELONE Z KASZĄ I CUKINIĄ Z PATELNI

Kiedy widzę w sklepie mięso (mielone z indyka – ulubione, delikatne) od razu myślę o kształtnych, soczystych, domowych i dobrze doprawionych kotletach mielonych. Wspomnienie dzieciństwa jak nic, wspaniały domowy obiad za którym od razu tęsknię gdy dawno nie było..:) Prostota, tradycja, a zakochać się można bezpowrotnie! Kotlety mielone podaję na kilka sposobów: z tłuczonymi ziemniakami z wody, pieczonymi, puree, wszelakimi kaszami, ryżem, nawet z makaronem. Dziś kotlety z kaszą gryczaną i smażoną cukinią z cebulą i suszonymi pomidorami, aromatyczny, nieco urozmaicony od klasycznego obiad.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • do podania kasza gryczana, u mnie niepalona (ugotowana w osolonej wodzie do miękkości) + opcja: rukola

SKŁADNIKI NA CUKINIĘ Z PATELNI:

  • 1 cukinia
  • 1 mała cebulka
  • 4 suszone pomidory
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KOTLETÓW:

Mięso mielone wkładam do większej miski. Cebulę obieram i drobno siekam, przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Jak się zeszkli wyłączam gaz.

Czerstwą kajzerkę namaczam w ciepłej wodzie, w misce, tak by zanurzyła ją woda.

Do mięsa dodaję 2 jajka, przesmażoną cebulkę. Bułkę nie do końca odciskam, zostawiam nieco wody. Dodaję ją do mięsa, przyprawiam, dokładnie wyrabiam. Mięso odstawiam na 30 minut.

Po tym czasie rozgrzewam olej na patelni, z mięsa formuje kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku.

PRZYGOTOWANIE CUKINII Z PATELNI:

Cukinię myję i kroję w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno, przesmażam na oliwie. Dodaję posiekane suszone pomidory i cukinię. Smażę kilka minut, doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką.

Kotlety mielone podaję na rukoli z kaszą gryczaną i cukinią z suszonymi pomidorami z patelni. Jest pysznie!

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.