Kiedy widzę w sklepie mięso (mielone z indyka – ulubione, delikatne) od razu myślę o kształtnych, soczystych, domowych i dobrze doprawionych kotletach mielonych. Wspomnienie dzieciństwa jak nic, wspaniały domowy obiad za którym od razu tęsknię gdy dawno nie było..:) Prostota, tradycja, a zakochać się można bezpowrotnie! Kotlety mielone podaję na kilka sposobów: z tłuczonymi ziemniakami z wody, pieczonymi, puree, wszelakimi kaszami, ryżem, nawet z makaronem. Dziś kotlety z kaszą gryczaną i smażoną cukinią z cebulą i suszonymi pomidorami, aromatyczny, nieco urozmaicony od klasycznego obiad.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 średnia cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- 2 jajka
- sól, świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia lub masło klarowane
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- do podania kasza gryczana, u mnie niepalona (ugotowana w osolonej wodzie do miękkości) + opcja: rukola
SKŁADNIKI NA CUKINIĘ Z PATELNI:
- 1 cukinia
- 1 mała cebulka
- 4 suszone pomidory
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KOTLETÓW:
Mięso mielone wkładam do większej miski. Cebulę obieram i drobno siekam, przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Jak się zeszkli wyłączam gaz.
Czerstwą kajzerkę namaczam w ciepłej wodzie, w misce, tak by zanurzyła ją woda.
Do mięsa dodaję 2 jajka, przesmażoną cebulkę. Bułkę nie do końca odciskam, zostawiam nieco wody. Dodaję ją do mięsa, przyprawiam, dokładnie wyrabiam. Mięso odstawiam na 30 minut.
Po tym czasie rozgrzewam olej na patelni, z mięsa formuje kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku.
PRZYGOTOWANIE CUKINII Z PATELNI:
Cukinię myję i kroję w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno, przesmażam na oliwie. Dodaję posiekane suszone pomidory i cukinię. Smażę kilka minut, doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką.
Kotlety mielone podaję na rukoli z kaszą gryczaną i cukinią z suszonymi pomidorami z patelni. Jest pysznie!
Smacznego 🙂