Kotlety mielone z indyka

Delikatne mięso indyka przyprawione solą, pieprzem i suszoną cebulką. Do tego aromatyczny domowy bulion, dzięki któremu gotowe kotlety smakują jeszcze lepiej. Podałam je z puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu oraz tradycyjnie – z marchewką z groszkiem. Świetnie pasują łuczone ziemniaki z wody lub pieczone, wszelakie warzywa i surówki. Danie na talerzu posypuję świeżą natką lub koperkiem.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki bulionu, opcjonalnie wody niegazowanej lub gazowanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, suszona cebulka
  • olej od smażenia
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Obraną cebulę ścieram na tarce o dużych oczkach.

W misce mieszam mięso z cebulą, 2 łyżkami bułki tartej, jakiem, bulionem, mieszam i doprawiam do smaku. Kotlety obtaczam w bułce tartej.

Smażę na gorącym oleju z obu stron na rumiano, odsączam na papierowym ręczniku.

Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.