Dziś proponuję kotlety mielone z piersi indyka z młodą kapustą i ziemniakami w mundurkach. Może i gorąco, trochę pracy, w kuchni wrze ale za to jaki obiad powstał u nas! No warto warto 🙂 się przemęczyć i dobrze pojeść, bo taki tradycyjny obiad za mną chodził jak nie wiem co. To i jest – mielone tradycyjne z cebulką, do tego młode ziemniaki ugotowane w mundurkach i młoda kapusta z koperkiem. Prosto, domowo, smacznie, jak u Mamy 😉
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego z indyka, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 obrana cebula
- 1 jajko
- ok. 1/3 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia + bułka tarta do obtoczenia kotletów
- świeżo skrojony koperek
- do podania: kilka dużych młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach oraz młoda kapusta z koperkiem
PRZYGOTOWANIE:
- W misce mieszam mięso z jajkiem i łyżką tartej bułki. Dolewam wodę, mieszam.
- Cebulę obieram, drobno siekam lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do mięsa, przyprawiam solą i pieprzem, mieszam do połączenia.
- Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron uprzednio obtaczając je w bułce tartej.
- Odsączam na papierowym ręczniku, podaję do ugotowanych w osolonej wodzie młodych ziemniaków w mundurkach i młodej kapusty z koperkiem. SMACZNEGO 😉
Do kotletów mielonych i młodych ziemniaków świetnie pasować będzie także mizeria lub surówka z marchwi.
Osobiście zjadłem w pracy 🙂 Ta klasyka jest tak dobra, że nawet w upalny dzień wchodzi jak złoto 🙂
😘👍❤
Pyszny obiadek:p świetnie podany 😊
Dziękuję ❤