Kotlety mielone z młodą kapustą i ziemniakami w mundurkach

Dziś proponuję kotlety mielone z piersi indyka z młodą kapustą i ziemniakami w mundurkach. Może i gorąco, trochę pracy, w kuchni wrze ale za to jaki obiad powstał u nas! No warto warto 🙂 się przemęczyć i dobrze pojeść, bo taki tradycyjny obiad za mną chodził jak nie wiem co. To i jest – mielone tradycyjne z cebulką, do tego młode ziemniaki ugotowane w mundurkach i młoda kapusta z koperkiem. Prosto, domowo, smacznie, jak u Mamy 😉

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 obrana cebula
  • 1 jajko
  • ok. 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia + bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • świeżo skrojony koperek
  • do podania:  kilka dużych młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach oraz młoda kapusta z koperkiem

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce mieszam mięso z jajkiem i łyżką tartej bułki. Dolewam wodę, mieszam.
  2. Cebulę obieram, drobno siekam lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do mięsa, przyprawiam solą i pieprzem, mieszam do połączenia.
  3. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron uprzednio obtaczając je w bułce tartej.
  4. Odsączam na papierowym ręczniku, podaję do ugotowanych w osolonej wodzie młodych ziemniaków w mundurkach i młodej kapusty z koperkiem. SMACZNEGO 😉

Do kotletów mielonych i młodych ziemniaków świetnie pasować będzie także mizeria lub surówka z marchwi.

Mizeria

Surówka z marchewki

 

4 odpowiedzi do “Kotlety mielone z młodą kapustą i ziemniakami w mundurkach”

  1. Osobiście zjadłem w pracy 🙂 Ta klasyka jest tak dobra, że nawet w upalny dzień wchodzi jak złoto 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.