Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią

Tradycyjny obiad, który podaję nie tylko w weekend. Kotlety mielone z indyka z młodymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach podane z mizerią na jogurcie. Do mizeri możecie dodać posiekany szczypior. Kotlety mielone smakują podane także z marchewką i groszkiem, sałatą masłową i śmietaną/jogurtem, mixem sałat z winegretem lub młodą kapustą. Młode ziemniaki obowiązkowo z koperkiem. Prosto, smacznie, domowo, jak u Mamy za dawnych lat! 😉

SKŁADNIKI:

  • 6 młodych ziemniaków
  • 330 g mięsa mielonego z indyka, wieprzowo-wołowego lub z polędwicy
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody, może być gazowana
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • do podania mizeria

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki myję i kroję na kawałki. Nie obieram, ale jeśli chcecie możecie to zrobić. Gotuję w osolonej wodzie do miękkości.

Mięso wkładam do miski, dodaję jajko, wodę i bułkę tartą, mieszam. Doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Cebulę obieram, siekam drobno i przesmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Dodaję do mięsa. Formuję i smażę kotlety partiami, z obu stron, na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym uprzednio każdego z nich obtaczając w bułce tartej.

Kotlety z mięsa mielonego podaję z młodymi ziemniakami z koprem i mizerią. Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.