Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce

Mielone każdy zna i zapewne większość z Was ma swoje ulubione wersje na kotlety mielone.

Smaki dzieciństwa podawane najczęściej z ziemniakami i marchewką z groszkiem – lub buraczkami tartymi ręcznie przez Babcię i zasmażanymi na smalcu.

Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką “skórką” bądź chrupiącą (mm… :). Ja najbardziej lubię takie kotlety chrupiące z zewnątrz a mięciutkie i soczyste w środku. Takie pamiętam z dzieciństwa…moja Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie!

Teraz do mielonego można wrzucić niemal wszystko, doprawić po swojemu i powstają zupełnie nowe ciekawe dania, do tego dodatki (niekoniecznie ziemniaki z koperkiem, ale takie smakują najbardziej 🙂

Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać niezaspokojona i tak oprócz mielonych z serem, pieczarkami, szpinakiem, papryką, parówkami, kiszoną kapustą powstały mielone z pomidorkiem koktajlowym.

Lubię eksperymentować i tak do moich kolejnych mielonych w menu na listę obiadów mięsnych dodałam mielone z pomidorkami, a kotlety dodatkowo wzbogaciłam smakiem tartej mozzarelli. Aby nie było mdło dodałam przyprawę do mielonego i ostrą paprykę. Pieprzu też nie żałowałam. Aaaaa.. i zamiast bułki tartej coś nowego – mielone orzechy włoskie. Miodzio!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (można zastąpić wołowym, wieprzowym)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 6 – 7 pomidorków koktajlowych (tyle mniej więcej wychodzi kotletów, zależy od wielkości)
  • 2 łyżki tartej mozzarelli
  • 2 łyżki gazowanej wody
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, ostra papryka
  • 2-3 łyżki orzechów tartych włoskich
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mięso z jajkiem, wodą, przyprawami, mozzarellą.

Na dwóch łyżkach oleju przesmaż drobno posiekaną cebulkę aż do momentu, w którym się zeszkli, następnie dodaj do mięsa.

Na płaskim talerzu wysyp tarte orzechy, z mięsa wyrabiaj kotlety, lekko spłaszczaj i nakładaj na środek pomidorka, zręcznie zwiń – ma mieć nadal kształt ładnego kotleta mielonego:) obtaczaj w panierce.

Smaż na rumiano na rozgrzanym oleju.

Gotowe! Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.