Kotlety mielone z papryką i natką

Mielone na weekend to dobry pomysł na szybki obiad z dużą ilością żelaza 😉 Tradycyjne mielone przygotowuję z mięsa wieprzowo-wołowego, także indyczego. Dziś nieco inne kotlety, z papryką i świeżą natką pietruszki. Podałam je z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • garść natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody lub bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.

W misce łączę mięso z posiekaną natką, jajkiem, wodą, dodaję przesmażone warzywa, przyprawiam, mieszam.

Formuję kotleciki, lekko spłaszczam, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.