Kotlety mielone z pieczarkami

Były już kotlety z papryką, parówkami, pomidorami, fasolką czy kukurydzą, to i nadszedł czas na pieczarki. Uwielbiam pieczarki podsmażone, lekko podduszone, oddają cały swój smak, są świetnym dodatkiem do mięs uważam.

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotlety mielone z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek i – klasycznie – drobno posiekanej cebulki (można ją wcześniej podsmażyć, ja robię bez podsmażania lub z – zależy;) Kotlety mielone z pieczarkami podane z mizerią i puree z ziemniaków oraz koperkiem. Idealnie pasować będą także warzywa z patelni, warzywa grillowane, pieczone, buraczki tarte, kapusta wszelaka na ciepło lub zimno, surówki, np. surówka z marchwi, pora, rzodkiewki, cykorii, świeże sałaty, rozmaite mixy sałat… No możliwości i wybór jest:) Polecam, bo taki domowy, zwykły obiad okazuje się najlepszy! SMACZNEGO 🙂

SKŁADNIKI:

  • 750 g mięsa mielonego z indyka (ew. wołowe, wieprzowe, mix)
  • 8 większych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • ok. 1/3 szklanki wody, może być gazowana
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia + tarta bułka do obtoczenia kotletów

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce mieszam mięso z jajkiem i łyżką tartej bułki. Dolewam wodę, mieszam.
  2. Pieczarki dobrze myję, odcinam odrobinę końcówkę ogonka, ścieram pieczarki na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obieram, drobno siekam.
  4. Dodaję do mięsa pieczarki oraz cebulę, mieszam dobrze.
  5. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron uprzednio obtaczając je w bułce tartej.
  6. Odsączam na papierowym ręczniku, podaję do obiadu.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.