Kotlety mielone przygotowuję najczęściej z połączenia mięsa wieprzowego i wołowego lub jedynie z mięsa indyczego.
Oprócz tradycyjnych z cebulką, bułką i rosołem przyrządzam także:
– kotlety mielone z papryką i serem lub oddzielnie,
– kotlety mielone z kiszonymi ogórkami i koperkiem,
– kotlety mielone z pomidorami i szczypiorem,
– kotlety mielone z kukurydzą, groszkiem lub fasolką,
– dziś kotlety mielone z pieczarkami.
Świetnie smakują także z dodatkiem kiszonej kapusty i suszonych grzybów, polecam!
Kotlety tradycyjnie podaję z ziemniakami tłuczonymi, całymi lub puree, z buraczkami lub marchewką i groszkiem. Lubię także połączenie z mizerią lub kiszonymi ogórkami.
Składniki:
• 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub drobiowego)
• 250 g pieczarek
• 2 duże cebule
• 2 jajka + opcjonalnie 1/4 szklanki rosołu lub gazowanej wody
• 4 łyżki bułki tartej, mąki kukurydzianej, pszennej lub mąki bezglutenowej
• sól, pieprz, szczypta lubczyku
• olej
Przygotowanie:
W misce łączę mięso z podsmażonymi wcześniej na oleju drobno posiekanymi pieczarkami i cebulą. Dodaję jajka, opcjonalnie rosół lub wodę, przyprawiam.
Formuję nieduże kotlety, lekko spłaszczam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron uprzednio obtoczone w bułce tartej.