Pyszne, domowe kotlety mielone z dodatkiem tartych pieczarek. Są rewelacyjne w smaku, proste w przygotowaniu. Kotlety mielone przygotowuję najczęściej z połączenia mięsa wieprzowego i wołowego lub jedynie z mięsa indyczego. Oprócz tradycyjnych kotletów mielonych z cebulką i bułką przyrządzam także:
– kotlety mielone z papryką i serem lub oddzielnie,
– kotlety mielone z kiszonymi ogórkami i koperkiem,
– kotlety mielone z pomidorami i szczypiorem,
– kotlety mielone z kukurydzą, groszkiem lub fasolką,
– dziś kotlety mielone z pieczarkami.
Świetnie smakują także z dodatkiem kiszonej kapusty oraz sosu z kurek.
Kotlety tradycyjnie podaję z ziemniakami tłuczonymi, całymi lub puree, z buraczkami lub marchewką i groszkiem. Lubię także połączenie z mizerią lub kiszonymi ogórkami. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kotlety mielone z pieczarkami.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub drobiowego, np. z indyka)
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- ½ kajzerki
- 5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Połowę kajzerki moczę w wodzie lub mleku do miękkości, odciskam.
Cebulę obieram, podsmażam ją na 3 łyżkach oleju. Podsmażam przez kilka minut na wolnym ogniu, by lekko się zeszkliła. Dodaję umyte tarte pieczarki. Trę je na tarce o średnich oczkach. Pieczarki i cebulę smażę kilka minut często mieszając.
W misce łączę mięso z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Dodaję jajko, odciśniętą połowę bułki, przyprawiam solą i pieprzem. Możesz dać szczyptę lubczyku lub słodkiej papryki, ale nie są to przyprawy konieczne.
Formuję nieduże kotlety, lekko spłaszczam, obtaczam w bułce tartej. Smażę na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku.
Smacznego.
Super przepis!
Palce lizac:)
🙂👍