Kotlety mielone z pieczarkami

Pyszne, domowe kotlety mielone z dodatkiem tartych pieczarek. Są rewelacyjne w smaku, proste w przygotowaniu. Kotlety mielone przygotowuję najczęściej z połączenia mięsa wieprzowego i wołowego lub jedynie z mięsa indyczego. Oprócz tradycyjnych kotletów mielonych z cebulką i bułką przyrządzam także:

– kotlety mielone z papryką i serem lub oddzielnie,

– kotlety mielone z kiszonymi ogórkami i koperkiem,

– kotlety mielone z pomidorami i szczypiorem,

– kotlety mielone z kukurydzą, groszkiem lub fasolką,

– dziś kotlety mielone z pieczarkami.

Świetnie smakują także z dodatkiem kiszonej kapusty oraz sosu z kurek.

Kotlety tradycyjnie podaję z ziemniakami tłuczonymi, całymi lub puree, z buraczkami lub marchewką i groszkiem. Lubię także połączenie z mizerią lub kiszonymi ogórkami. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kotlety mielone z pieczarkami.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub drobiowego, np. z indyka)
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • ½ kajzerki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Połowę kajzerki moczę w wodzie lub mleku do miękkości, odciskam.

Cebulę obieram, podsmażam ją na 3 łyżkach oleju. Podsmażam przez kilka minut na wolnym ogniu, by lekko się zeszkliła. Dodaję umyte tarte pieczarki. Trę je na tarce o średnich oczkach. Pieczarki i cebulę smażę kilka minut często mieszając.

W misce łączę mięso z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Dodaję jajko, odciśniętą połowę bułki, przyprawiam solą i pieprzem. Możesz dać szczyptę lubczyku lub słodkiej papryki, ale nie są to przyprawy konieczne.

Formuję nieduże kotlety, lekko spłaszczam, obtaczam w bułce tartej. Smażę na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Kotlety mielone z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.