Były już kotlety z papryką, parówkami, pomidorami, fasolką czy kukurydzą, to i nadszedł czas na pieczarki. Uwielbiam pieczarki podsmażone, lekko podduszone, oddają cały swój smak, są świetnym dodatkiem do mięs uważam.
Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotlety mielone z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek i – klasycznie – drobno posiekanej cebulki (można ją wcześniej podsmażyć, ja robię bez podsmażania lub z – zależy;) Kotlety mielone z pieczarkami podane z mizerią i puree z ziemniaków oraz koperkiem. Idealnie pasować będą także warzywa z patelni, warzywa grillowane, pieczone, buraczki tarte, kapusta wszelaka na ciepło lub zimno, surówki, np. surówka z marchwi, pora, rzodkiewki, cykorii, świeże sałaty, rozmaite mixy sałat… No możliwości i wybór jest:) Polecam, bo taki domowy, zwykły obiad okazuje się najlepszy! SMACZNEGO 🙂
SKŁADNIKI:
- 750 g mięsa mielonego z indyka (ew. wołowe, wieprzowe, mix)
- 8 większych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- ok. 1/3 szklanki wody, może być gazowana
- 1 łyżka tartej bułki
- sól, pieprz
- olej do smażenia + tarta bułka do obtoczenia kotletów
PRZYGOTOWANIE:
- W misce mieszam mięso z jajkiem i łyżką tartej bułki. Dolewam wodę, mieszam.
- Pieczarki dobrze myję, odcinam odrobinę końcówkę ogonka, ścieram pieczarki na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obieram, drobno siekam.
- Dodaję do mięsa pieczarki oraz cebulę, mieszam dobrze.
- Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron uprzednio obtaczając je w bułce tartej.
- Odsączam na papierowym ręczniku, podaję do obiadu.