KOTLETY MIELONE ZAPIEKANE W SOSIE BOLOŃSKIM

Wyraziste w smaku nieduże kotleciki mielone zapiekane z pomidorem i cebulą w sosie bolońskim. Danie, które podacie przez cały rok. Do kotletów można dodać posiekane pieczarki lub paprykę, zamiast sosu bolońskiego użyć pomidorów z puszki. Pyszny obiad mięsny, który z łatwością odgrzejecie w piekarniku i podacie z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tak podanego dania polecam warzywa z wody/patelni, surówkę z pora, sałatę ze śmietaną lub winegretem. Można prościej – kotlety mielone zapiekane w sosie bolońskim smakują także z posiekanym świeżym ogórkiem, marynowanymi warzywami lub ogórkami małosolnymi.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego
  • 1 średnie jajko
  • ½ szklanki wody lub wody gazowanej
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • 1 pomidor
  • 500 g sosu bolońskiego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, koper suszony
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam mięso z przyprawami, dodaję jajko, wlewam wodę, wsypuję bułkę tartą, mieszam dokładnie. Mięso odstawiam na 10 minut.

W tym czasie szykuję sporą patelnię, rozgrzewam olej.

Z mięsnego farszu formuję nieduże kotleciki mielone, nie obtaczam ich w bułce tartej.

Smażę je na rozgranym oleju, o obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku, następnie układam w naczyniu żaroodpornym.

Obraną cebulę siekam w piórka, pomidory w nieduże cząstki.

Cebulę i pomidory układam na kotletach. Lekko solę i pieprzę.

Całość zalewam równomiernie sosem bolońskim. Można danie dodatkowo podlać ½ szklanki wody.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Naczynie z mięsem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 35 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku przez 10 minut.

Podaję z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką, warzywami z wody/patelni lub świeżymi posiekanymi ogórkami..

Smacznego 😉

8 odpowiedzi na “KOTLETY MIELONE ZAPIEKANE W SOSIE BOLOŃSKIM”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *