Kotlety mielone

Kotlety mielone to niewątpliwie jeden z lepszych pomysłów na rodzinny, tradycyjny obiad. Pyszne, domowe kotlety mielone, które najchętniej jadamy z ziemniakami i marchewką z groszkiem lub buraczkami. Kotlety mielone podasz także z ryżem lub kaszą do wszelakich surówek, sałat z jogurtem, mizerią lub kapustą. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na kotlety mielone z połączenia rożnych gatunków mięs. W przepisie znajdziesz także wiele porad dotyczących dodatków do kotletów.

Kotlety mielone


SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego, np. z szynki / łopatki / karkówki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka, np. udziec / kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • masło klarowane / olej do smażenia

Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów

PRZYGOTOWANIE:

Czerstwą bułkę pszenną umieszczam w misce, zalewam mlekiem lub wodą do przykrycia, odstawiam na bok aż zmięknie.

Porada. Jeśli nie masz kajzerki możesz zastąpić ją dwoma łyżkami bułki tartej.

Cebulę obieram, siekam drobno i przesmażam do zeszklenia (przez kilka minut na małej mocy palnika) na czterech łyżkach rozgrzanego oleju.

Porada. Do kotletów mielonych możesz dodać też jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj go wtedy pod koniec smażenia cebuli. Mięso na kotlety możesz doprawić także większą szczyptą lubczyku i słodkiej papryki.

Mięso układam w misce, wbijam jedno duże jajko, odciśniętą i rozdrobnioną w rękach kajzerkę, łyżkę bułki tartej (można pominąć) oraz przesmażoną cebulę z tłuszczem. Całość dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane. Z mięsa formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron.

Kotlety można odsączyć na papierowym ręczniku.

Smażone kotlety mielone smakują z dodatkami prosto z patelni. Kotlety mielone odgrzewaj w piekarniku lub na patelni na maśle klarowanym / oleju.
Kotlet mielony możesz wykorzystać do domowych burgerów podawanych z sałatą, pomidorami i piklami.

Porady

Kotlety mielone przygotowuję na kilka sposobów:

  • do mięsa dodaję namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę (w wodzie lub mleku) bądź bułkę tartą;
  • dodaję kilka łyżek bulionu lub gazowanej wody;
  • dodaję przesmażoną na oleju cebulę lub świeżo starą (surową) na tarce o dużych oczkach;
  • dodaję tarte pieczarki / cukinię / marchew bądź posiekaną drobno paprykę.

Z czym podawać kotlety mielone.

  • z ziemniakami z wody,
  • z puree ziemniaczanym,
  • z pieczonymi ziemniakami,
  • z kluskami szarymi,
  • z kluskami śląskimi,
  • z kopytkami,
  • z ryżem,
  • z makaronem krótkim typu kolanka, świderki, muszelki,
  • z kaszą gryczaną, jęczmienną, kuskus,
  • z gnocchi,
  • z kluskami kładzionymi,
  • z plackami ziemniaczanymi i sosem, np. sosem pieczarkowym.

Dodatki do kotletów mielonych.

Smacznego

Kotlety mielone

8 odpowiedzi na “Kotlety mielone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *