Kotlety schabowe w cebuli bez panierki

Wieprzowina na takie kotlety powinna być matowa i otoczona warstwą tłuszczu.

Jeśli w środku schab zawiera żyłki tłuszczu to bardzo dobrze, ponieważ to powoduje że tłuszcz się wytapia a kotlet jest soczysty.

Są bardzo delikatne i rozpadają się w ustach. Oczywiście schab moczyłam całą noc w mleku z dodatkiem jogurtu naturalnego i piórkach cebuli.

Następnego dnia usmażyłam je na rozgrzanym smalcu z dodatkiem piórek cebuli. Efekt? Na obiad jedliśmy aromatyczne schabowe z miękką cebulką (coś w podobnym stylu jak wątróbka z dużą ilością cebuli).

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości wieprzowiny
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 średnie cebule
  • sól i pieprz do przyprawienia wedle uznania

Wykonanie:

Schab pokroić na 6 kotletów schabowych. Każdy z kawałków mięsa delikatnie rozbić, ułożyć w głębszej misce, polać mlekiem wymieszanym z jogurtem, dodać cebulę drobno pokrojoną w piórka. Całość przyprawcie delikatnie solą i pieprzem.

Moczyć całą noc. Jak nie macie czasu a chcecie zrobić takie kotlety na dzisiejszy obiad to chociaż wstawcie je rano do lodówki w takiej marynacie.
Smalec rozgrzać na patelni i smażyć kotlety odsączone z mleka i jogurtu z dodatkiem cebuli. Doprawić raz jeszcze solą i pieprzem dodając nieco więcej pieprzu, by danie było bardziej wyraziste.

Najpierw przesmażyć na średnim ogniu, następnie dusić pod przykrywką do miękkości mieszając tłuszcz z cebulka, by się nie przypaliła. Podawać z piórkami  cebulki i ziemniakami.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.