Schab duszony z podgrzybkami

Schab duszony z grzybami i cebulą podany z puree ziemniaczanym to propozycja na całoroczny i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Delikatny i rozpływający się w ustach schab to danie, które zawsze się sprawdzi. Do mięsa z cebulą możesz dodać nawet mrożone grzyby.

SKŁADNIKI:

  • 6 plastrów schabu
  • 4 podgrzybki
  • 2 duże pieczarki
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz, majeranek
  • smalec do smażenia
  • Marynata: szklanka mleka + 1 średnia cebula

PRZYGOTOWANIE:

Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym i lekko ugniatam dłonią. Wkładam do miski, zalewam mlekiem, dodaję plastry cebuli, lekko pieprzę. Tak zamarynowane mięso odstawiam na noc do lodówki.

Następnego dnia na patelni rozgrzewam niewielką ilością smalcu – lub oleju jak wolisz. Przesmażam na nim kotlety uprzednio przyprawione solą, pieprzem i majerankiem. Smażę je na średnim ogniu po ok. 3-4 minuty na stronę.

Oczyszczone grzyby i obraną cebulę kroję w plasterki. Dodaję do mięsa na patelni. Duszę pod przykryciem do miękkości mięsa.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *