Schab duszony z grzybami i cebulą podany z puree ziemniaczanym to propozycja na całoroczny i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Delikatny i rozpływający się w ustach schab to danie, które zawsze się sprawdzi. Do mięsa z cebulą możesz dodać nawet mrożone grzyby.
SKŁADNIKI:
- 6 plastrów schabu
- 4 podgrzybki
- 2 duże pieczarki
- 2 duże cebule
- sól, pieprz, majeranek
- smalec do smażenia
- Marynata: szklanka mleka + 1 średnia cebula
PRZYGOTOWANIE:
Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym i lekko ugniatam dłonią. Wkładam do miski, zalewam mlekiem, dodaję plastry cebuli, lekko pieprzę. Tak zamarynowane mięso odstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia na patelni rozgrzewam niewielką ilością smalcu – lub oleju jak wolisz. Przesmażam na nim kotlety uprzednio przyprawione solą, pieprzem i majerankiem. Smażę je na średnim ogniu po ok. 3-4 minuty na stronę.
Oczyszczone grzyby i obraną cebulę kroję w plasterki. Dodaję do mięsa na patelni. Duszę pod przykryciem do miękkości mięsa.
Smacznego.