Kotlety schabowe w sosie z podgrzybków i cebuli

Inne niż klasyczne. I o to chodzi w kuchni. Ja bardzo często eksperymentuje w kuchni i choć klasycznego schabowego z panierką pamiętam dobrze z babcinej kuchni i sama uwielbiam jego smak to wciąż szukam nowych kulinarnych pomysłów.

Ten schabowy jest długo duszony, mięciutki i bez panierki. Soczysty w środku z aromatycznym grzybowo-cebulowym sosie. Do tego ulubione dodatki i obiad gotowy. A schabowy inny niż zwykle;)

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 4 podgrzybki
  • 2 duże cebule
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz, majeranek
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i cienkimi plastrami cebuli, odstawiamy na noc lub na kilka godzin – godzinę chociaż jeśli nie macie czasu.

Rozgrzewamy smalec, kotlety wyjmujemy z mleka i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Nie tłuczemy. Mleko wylewamy, a cebulę zostawiamy.

Podgrzybki oczyszczone kroimy w średnią kostkę.

Na patelni podsmażamy przyprawione kotlety, ewentualnie później jeszcze je doprawimy do smaku. Po 15 minutach dodajemy cebulę wraz z grzybami, dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, by cebula nie przywarła do patelni albo mięso było równomiernie usmażone. Ma się rozpływać w ustach.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.