Kotlety schabowe z serem

Kotlety schabowe zawijane serem z pieprzem cytrynowym i chili – obiad, który zawsze się sprawdzi. Podaję go najczęściej w niedzielę z dodatkiem tłuczonych ziemniaków z koprem i surówką.

A zaczęło się tak, że któregoś dnia na obiad z moją mamą zrobiłyśmy kotlety schabowe. Aby nie było zbyt klasycznie dodałyśmy żółty ser z ziołami, posypałyśmy chili. Wyszły rewelacyjne. Do tego ziemniaczki, sos pieczarkowy lub bigos… mniam!

Pamiętajcie, że najlepsze schabowe są z kością i smażone na smalcu. Zasmakujcie sami 😉

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością
  • 10 plastrów dobrego żółtego sera, może być z ziołami
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz cytrynowy, chili
  • smalec

Przygotowanie:

Schab myję, kroję w plastry, zbijam dobrze tłuczkiem na cieńsze plastry, solę, pieprzę, obsypuję chili. Obtaczam w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażę na rumiano z obydwu stron na smalcu, pod koniec na jedną ze stron układam plaster sera, by się lekko roztopił. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.