Kotlety schabowe zawijane serem z pieprzem cytrynowym i chili – obiad, który zawsze się sprawdzi. Podaję go najczęściej w niedzielę z dodatkiem tłuczonych ziemniaków z koprem i surówką. A zaczęło się tak, że któregoś dnia na obiad z moją mamą zrobiłyśmy kotlety schabowe. Aby nie było zbyt klasycznie dodałyśmy żółty ser z ziołami, posypałyśmy chili. Wyszły rewelacyjne. Do tego ziemniaczki, sos pieczarkowy lub bigos… mniam!
Pamiętajcie, że najlepsze schabowe są z kością i smażone na smalcu.
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu z kością
- 10 plastrów dobrego żółtego sera, może być z ziołami
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz cytrynowy, chili
- smalec
PRZYGOTOWANIE:
Schab myję, kroję w plastry, zbijam dobrze tłuczkiem na cieńsze plastry, solę, pieprzę, obsypuję chili. Obtaczam w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażę na rumiano z obydwu stron na smalcu, pod koniec na jedną ze stron układam plaster sera, by się lekko roztopił. Smacznego 🙂