Kotlety wegańskie z fasoli

Dziś przedstawię Wam jarskie kotlety z fasoli białej i ryżu. Kotlety wegetariańskie, bo jak się okazało kotlet nie tylko z mięsa może powstać. Smaczne kotlety wege, ba! nawet wegańskie są świetne na obiad. Ot, tak gdy mieli przyjść goście, powstały pyszne kotlety z fasoli. Bo nigdy wcześniej nie jadłam u nikogo, to zaserwowałam.

Podałam je z żółtym ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy i zielonym groszkiem oraz bigosem z dyni. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym lub gulaszem.

Składniki:

  • 500 g białej fasoli
  • 80 ml bułki tartej plus do obtoczenia (bezglutenowa może być)
  • 3 cebule
  • 1,5 szklanki ryżu plus 4 szklanki wody
  • łyżka soli kala namak (ma smak jajeczny, jeśli możecie użyjcie 6 jajek ugotowanych na twardo)
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek świeżego koperku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę namaczam całą noc, rano gotuję do miękkości.

Ryż gotuję w 4 szklankach wody z dodatkiem niewielkiej ilości soli przez około 30 minut. Mieszam.

W dużej misce mieszam wszystkie składniki, jeśli mogę jeść dodaję jajka starte na tarce o małych oczkach. Dodaję posiekany drobno koper, mieszam.

Formuję kotlety, wychodzi ich cała masa! Starcza na kilka dni, można odgrzewać w piekarniku. Obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kotlety z fasoli gotowe😉
Przepis pochodzi z tej strony.

SMACZNEGO!😁

2 odpowiedzi na “Kotlety wegańskie z fasoli”

Skomentuj Tola tola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *