Dziś przedstawię Wam jarskie kotlety z fasoli białej i ryżu. Kotlety wegetariańskie, bo jak się okazało kotlet nie tylko z mięsa może powstać. Smaczne kotlety wege, ba! nawet wegańskie są świetne na obiad. Ot, tak gdy mieli przyjść goście, powstały pyszne kotlety z fasoli. Bo nigdy wcześniej nie jadłam u nikogo, to zaserwowałam.
Podałam je z żółtym ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy i zielonym groszkiem oraz bigosem z dyni. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym lub gulaszem.
Składniki:
- 500 g białej fasoli
- 80 ml bułki tartej plus do obtoczenia (bezglutenowa może być)
- 3 cebule
- 1,5 szklanki ryżu plus 4 szklanki wody
- łyżka soli kala namak (ma smak jajeczny, jeśli możecie użyjcie 6 jajek ugotowanych na twardo)
- sól i pieprz do smaku
- pęczek świeżego koperku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę namaczam całą noc, rano gotuję do miękkości.
Ryż gotuję w 4 szklankach wody z dodatkiem niewielkiej ilości soli przez około 30 minut. Mieszam.
W dużej misce mieszam wszystkie składniki, jeśli mogę jeść dodaję jajka starte na tarce o małych oczkach. Dodaję posiekany drobno koper, mieszam.
Formuję kotlety, wychodzi ich cała masa! Starcza na kilka dni, można odgrzewać w piekarniku. Obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Kotlety z fasoli gotowe😉
Przepis pochodzi z tej strony.
SMACZNEGO!😁
Świetnie sie prezentują!;)
Ładniutkie i smakowite;)