Dziś prezentuję kotlety mielone z indyka z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Delikatne, lekko przyprawione, podane z ziemniakami z wody i warzywami. Ot! Proste, tradycyjne kotlety, dla mojej Córki jak znalazł!
SKŁADNIKI:
- 650 g mięsa mielonego z indyka
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki kukurydzy odsączonej z zalewy
- 1 jajko
- czubata łyżeczka vegety natur, świeżo zmielony pieprz, sól
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wkładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, startą na dużych oczkach cebulę oraz wodę lub bulion. Przyprawiam. Mieszam dokładnie. Na koniec dodaję kukurydzę.
Z porcji mięsa formuję kotlety obtaczam je w bułce tartej.
Smażę na gorącym oleju, gotowe odsączam na papierowym ręczniku.
Smacznego 😉