Kotlety z indyka z marchwią

Kotlety mielone to już tradycja. Muszą co jakiś czas pojawić się na obiad, nie ma co. Lubię kombinować, coś wrzucić, inaczej przyprawić, tak by różnicować w kuchni smaki. Tak więc, po raz kolejny tradycyjne mielone (dziś z indyka) przygotowałam z tartą marchwią. Pasuje także cukinia, pieczarki, pomidory, kiszonki takie jak papryka marynowana lub dowolne (korniszony, małosolne lub kiszone) ogórki. Do takich kotletów można dodać także ugotowany uprzednio ryż lub kaszę gryczaną. Będzie pysznie! A kotlety podać z ziemniakami i surówką, na ciepło z buraczkami tartymi lub marchewką z groszkiem (pyszna klasyka! 😉 ).

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 większe marchewki
  • 1 jajko L
  • 1 cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • około 0,5 szklanki gazowanej (lub nie) wody
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • majeranek suszony, papryka słodka suszona do smaku
  • olej do smażenia + bułka tarta do panierki – około 5 łyżek

Przygotowanie:

W misce mieszam mięso z tartą marchewką (trę na małych, czasem dużych oczkach), dodaję jajko, wodę i czosnek, ugniatam ręką.

Posiekaną drobno cebulę szklę na 2 łyżkach oleju, lekko studzę, dodaję wraz z olejem (tu jest cały smak) do miski z mięsem, mieszam dokładnie, przyprawiam.

Rozgrzewam olej (może być masło klarowane, smalec), formuję kotlety, panieruję w bułce, smażę na złoto z obu stron po kilka minut.

Podaję, gotowe 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.