Kotlety z indyka z papryką

Pięknie pachną klarowanym masłem, przyprawami i świeżą papryką.

Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 3 mniejsze cebulki
  • 1 czerwona papryka
  • masło klarowane do smażenia
  • olej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki gazowanej wody
  • do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, pół łyżeczki papryczki chili, przyprawa do mielonego, vegeta natur, majeranek, lubczyk
  • bułka tarta do panierki / mąka kukurydziana

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, przesmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz paprykę, posyp lubczykiem, słodką papryką i pieprzem.

W misce wymieszaj mięso z przyprawami, dodaj wodę, jajka i farsz cebulowo – paprykowy z patelni wraz z powstałym sosem, wymieszaj dokładnie.

Kotlety obtaczaj w bułce tartej albo mące kukurydzianej i smaż na rumiano na maśle klarowanym.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.