Kotlety z kaszy gryczanej z serem

Dziś bezmięsnie – za to z kaszą, białym serem, świeżym szczypiorkiem. Wyglądem przypominają mielone, może ktoś da się oszukać? 🙂

W takich wegetariańskich kotlecikach ważne jest to, by nie były zbyt suche – wtedy nie dają radości z jedzenia, a my czujemy że to co jemy nie do końca nam odpowiada. A jedzenie przecież ma cieszyć. Mam nadzieję, że te kotleciki Wam zasmakują. Jeśli chcecie możecie dodać do nich przesmażoną na oleju drobną cebulkę. Taka wersja też jest smaczna. A może macie jakieś swoje pomysły na takie kotleciki – i z czym je jecie? Chętnie się dowiem:)

To pyszne, aromatyczne i chrupiące z zewnątrz kotleciki. Pasują do nich różnego rodzaju dipy i sosy, np. słodko – kwaśny, czosnkowy, pomidorowy, pesto z bazylii z dodatkiem innych ziół.

Moja rada: Jeśli już wyrobicie masę i uznacie, że jeszcze nie za bardzo formują się Wam kotlety to odstawcie na kilka minut gotowy farsz – zgęstnieje i kotlety będą się z łatwością lepiły.

Składniki (na 15 kotlecików):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 250 g zmielonego białego sera (możecie użyć także tartego żółtego sera)
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1 szklanki bułki tartej
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie i smażenie:

  • kaszę gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem zmiażdżonego czosnku,
  • 2 łyżki masła ucieramy w misce, dodajemy do niego 1 jajko, ser, posiekany drobno szczypior, dobrze mieszamy,
  • do ciepłej ugotowanej kaszy dodajemy 1 jajko i mieszamy, następnie łączymy z serem i doprawiamy do smaku,
  • z podanej masy uformować kotleciki średnicy mielonych i smażyć na rozgranym oleju uprzednio obtoczone w bułce tartej.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.