Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to pyszna i prosta propozycja na wege obiad. Możesz je podać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub ketchupem lub podać do mięsnego gulaszu, kotletów. To przepis, po który sięgać możesz przez cały rok. Wykonasz go z łatwo dostępnych i tanich składników.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • dodatkowo panierka: 1 duże jajko, bułka tarta

Uwagi do przepisu:

Ziemniaki ważone były przed obraniem.
Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą dodatkowo maślanego aromatu).
Do przygotowania kotletów potrzebować będziesz praski do ziemniaków lub tłuczka.


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram, kroję na cztery, myję i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzam, tłukę na gładkie puree, przekładam do miski, studzę.

Do ziemniaczanego puree dodaję resztę składników, czyli mąkę, sól, pieprz oraz  jajko. Wyrabiam, na koniec dodaję drobno posiekaną cebulkę oraz koperek. Wyrabiam gładkie ciasto.

Do głębokiego talerza wbijam jajko, roztrzepuję widelcem, lekko solę i pieprzę. Na płaski talerz wysypuję ok. ½ szklanki bułki tartej.

Z ciasta formuję porcję wielkości kotleta mielonego, spłaszczam i nadaję mu kształt nieco podłużnego placka. Obtaczam w jajku i w bułce tartej.

Kotlety smażę na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję gorące np. z sosem pieczarkowym, leczo lub sosem pomidorowym/ketchupem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.