Krem czosnkowy

Kremowa i pyszna zupa krem czosnkowa z dodatkiem ziemniaków i serka mascarpone. Idealna na pierwsze danie. To zupa krem, którą podasz z pysznymi, domowymi grzankami udekorowaną bazylią, natką lub koperkiem. Zapraszam po mój prosty i sprawdzony przepis na krem czosnkowy. Wpis zawiera dokładny opis krok po kroku, dzięki czemu z łatwością ugotujesz pyszną, kremową zupę czosnkową. Zapraszam po sprawdzony przepis na zupę krem czosnkową.

SKŁADNIKI:

  • 2 główki czosnku – 140 g
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu
  • 2 cebule – 170 g
  • 1 opakowanie serka mascarpone – 250 g
  • 2 łyżeczki masła klarowanego – 25 g
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, oregano

Do podania: tarty ser, grzanki, świeże zioła

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj i odmierz wszystkie składniki na krem czosnkowy.

W dużym garnku rozgrzej masło klarowane (2 łyżeczki – 25 g) z łyżką delikatnej oliwy.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pokrojoną cebulę przesmaż na tłuszczu na małym ogniu przez 15 minut. Cebula ma się ładnie zeszklić.

Po tym czasie dodaj obrane i posiekane w kostkę ziemniaki, liść laurowy oraz 2 kulki ziela angielskiego.

Ziemniaki przesmaż przez minutę, po czym wlej aromatyczny bulion warzywny lub mięsny.

Ziemniaki w bulionie gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie obierz dwie główki czosnku. Ząbki czosnku przekrój na pół lub pozostaw je w całości.

Po 20 minutach gdy ziemniaki zmiękną dodaj do zupy obrane ząbki czosnku.

Zupę z czosnkiem zamieszaj i gotuj na małej mocy palnika przez 5 minut.

Po 5 minutach do zupy dodaj serek mascarpone (250 g) oraz przyprawy (sól, pieprz, większa szczypta gałki muszkatołowej oraz oregano), delikatnie zamieszaj. Oregano możesz zastąpić suszonym tymiankiem lub ziołami prowansalskimi. Krem czosnkowy przed zmiksowaniem gotuj na małej mocy palnika przez 3 minuty.

Wyjmij liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. Najlepiej zrobić to przy użyciu blendera z końcówką typu żyrafa.

Zupę podawaj udekorowaną grzankami, świeżymi ziołami, np. natką, bazylią, koperkiem. Posyp szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Możesz go zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym.

Zupę możesz podać także z groszkiem ptysiowym, posiekanymi i podprażonymi orzechami, nerkowcami lub włoskimi.

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Krem czosnkowy”

Skomentuj Angelikka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *