Krem marchewkowy

Zupa krem marchewkowy to idealna zupa dla dzieci i dorosłych. Pyszna, delikatna w smaku i kremowa. To jeden z lepszych zup kremów, które przygotowuję. Zupa z dodatkiem pora, pietruszki i ziemniaków. Zupę przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Do zupy możesz dodać szczyptę kurkumy, curry i chili. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę krem marchewkową.

Krem marchewkowy


SKŁADNIKI:

  • 8 marchewek – 650 g
  • 4 ziemniaki – 500 g
  • 1 pietruszka – 75 g
  • 1 mniejsza cebula – 90 g
  • 1 kawałek pora – jasna część – 45 g
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 680 ml bulionu
  • 2 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietanki 12%, 18%, 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Do podania: śmietanka słodka, śmietana, jogurt naturalny, parmezan, grana padano, natka, bazylia, kolendra, nerkowce, grzanki..

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję wszystkie składniki na zupę.

Warzywa obieram. Pora (jasną część) oraz obraną cebulę i czosnek kroję w kostkę. W większym i szerszym garnku podgrzewam jedną łyżkę masła oraz jedną łyżkę oliwy, wrzucam dwie kulki ziela angielskiego.

Na rozgrzanym tłuszczu przesmażam przez 5 minut cebulę, czosnek i pora.

Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, chwilę smażę. Wlewam bulion.

Zupę gotuję kilkanaście minut na średniej mocy palnika, do miękkości warzyw.

Gdy warzywa zmiękną, zupę miksuję na gładki krem. Robię to przy użyciu blendera z końcówką typu żyrafa. Zmiksowaną i gładką zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Porada. Może się zdarzyć, że Twoje warzywa będą miały inny rozmiar, przez co wagę. Jeśli zupa po zmiksowaniu jest zbyt gęsta dolej bulionu/wody, jeśli za rzadka dodaj włoszczyzny – marchewkę lub ziemniaka. Ugotuj je wtedy osobno do miękkości i dodaj do zupy, zmiksuj na gładki krem.

Moja zupa krem miała idealną konsystencję kremu, nie za gęsta, nie za rzadka.

Do zupy krem wlewam dwie łyżki słodkiej śmietanki (12%, 18%, 30%), mieszam.

Zupę podaję z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany, posypuję tartym parmezanem lub grana padano. Dodaję grzanki, nerkowce, posiekaną natkę.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Krem marchewkowy”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *