Krem z batatów i brokułów

Zupy krem są bardzo łatwe w przygotowaniu. Można do nich wrzucić jakie warzywo tylko chcesz i na jakie masz ochotę. Najfajniejsze jest to, że możesz łączyć ze sobą warzywa w różnych proporcjach do woli. Są zdrowe i dzieci z łatwością je jedzą.

Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)

Dziś postanowiłam zrobić zupę krem z batatów i brokułów. Zupa jest z dodatkiem ziół, cebuli i świeżego koperku.

Możecie ją finalnie posypać startym serem, natką pietruszki lub koperkiem, jogurtem naturalnym, oliwą z oliwek lub groszkiem ptysiowym.

Polecam 🙂

Składniki:

  • 10 kwiatów mrożonych brokuł
  • 4 duże bataty
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy:
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, vegeta natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk, sól, pieprz – wszystko do smaku i według uznania

Przygotowanie:

Obrane bataty pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (wody wlej tyle, by lekko przykryły ziemniaki). Gdy będą miękkie (pamiętaj, że bataty miękną zdecydowanie szybciej niż zwykłe ziemniaki) dodaj do nich brokuły, ziele, liście i 1,5-2 płaskie łyżki vegety natur, gotuj na średnim ogniu.

Gdy składniki się połączą zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw do smaku.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.