Krem z brokułów

Zupa krem z brokułów to prosta i pyszna zupa, którą przygotujesz przez cały rok ze świeżych lub mrożonych brokułów. Delikatna, zarazem aromatyczna i bardzo smaczna zupa krem z brokułów, którą polubią dzieci i dorośli. Podasz ją z grzankami, parmezanem, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami, pestkami dyni, orzechami.. Jest pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu. Poniżej dokładny przepis wraz z poradami dodatków. Zapraszam po mój sprawdzony i najlepszy przepis na krem z brokułów.

Krem z brokułów


SKŁADNIKI:

  • 2 świeże brokuły – 1000 g
  • 3,5 szklanki bulionu
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie zupy krem zaczynam od umycia i obrania warzyw. Brokuły myję pod bieżącą letnią wodą, odkrawam ogonki.

Świeże brokuły dzielę na różyczki.

Dwie średniej wielkości cebule oraz cztery ząbki czosnku obieram i kroję w drobną kostkę.

Porada. Możesz dodać mniej czosnku, a cebule zastąpić porem – jasną częścią.

W średniej wielkości garnku rozgrzewam łyżkę masła oraz jedną łyżkę oliwy. To połączenie tłuszczu możesz zastąpić dwoma łyżkami masła klarowanego lub 3 łyżkami oleju rzepakowego.

Na tłuszczu przesmażam posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.

Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję umyte i posiekane różyczki brokułów. Brokuły z cebulą i czosnkiem smażę 2 minuty na średniej mocy palnika.

Wlewam 3,5 szklanki bulionu. Używam szklanki o pojemności 250 ml. Polecam aromatyczny bulion domowy, warzywny lub mięsno-warzywny. Nawet rosół. Zobacz jak ugotować dobry rosół.

Zupę gotuję około 20-25 minut aż brokuły zmiękną.

Zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Dodaję dwie łyżki śmietanki 18%, łyżeczkę soku z cytryny i miksuję na gładki krem. Dodatek soku z cytryny nie jest konieczny.

Porada. Śmietankę 18% możesz zastąpić śmietanką 12%, tłustą śmietanką 30% (lub 36%), jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną bądź lekkim i kremowym serkiem typu Philadelphia, Twój Smak..

Zupę podaję z grzankami, parmezanem i świeżo skrojonymi ziołami: natką lub bazylią.

Porada. Do zupy możesz dodać 2 średniej wielkości ziemniaki. Zupa będzie bardziej kremowa i syta. Jeśli zdecydujesz się na ten dodatek wówczas obierz ziemniaki, pokrój w kosteczkę i przesmaż razem z cebulą i czosnkiem kilka minut na niewielkiej mocy palnika. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć brokuły, wlej bulion i postępuj dalej zgodnie z przepisem.

Dodatki do kremu z brokułów:

  • Grzanki lub świeża bagietka.
  • Groszek ptysiowy.
  • Przekąski z ciasta francuskiego, np. małe kuleczki lub kwadraciki.
  • Chipsy z boczku.
  • Szynka dojrzewająca.
  • Parmezan, grana padano, bursztyn i podobne.
  • Feta, sery pleśniowe, kozi ser, mozzarella.
  • Zioła takie jak natka, bazylia, kolendra, szczypiorek.
  • Kleks kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego, słodkiej śmietanki (12%, 18%, 30%, 36%), serka kremowego naturalnego.
  • Kawałki przesmażonej cebulki i kiełbaski.
  • Orzechy np. włoskie, pekan, nerkowce.
  • Pestki dyni, słonecznika, prażone, posiekane migdały (także w płatkach).

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Krem z brokułów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *