Krem z buraków i jabłek

Zrobiona z troski o najbliższych, z serca, ze zdrowych warzyw, dobrze dobranych przypraw i dodatków. Wystartowała pierwsza na urodzinach Męża, by wzbudzić dalszy apetyt… 😋 Elegancko podana zaszczyci i wzbogaci niejeden stół na przyjęciu.

Zupa wspaniała! Moja Córka ją uwielbia, dlatego zupa z pieczonych buraków i jabłek występuję u nas często, a krem dedykuję właśnie Jej. Na zdrowie Malutka! 😍❤

Krem z buraków i jabłek

Krem z buraków i jabłek podałam z siekaną drobno natką pietruszki i posypałam jagodami suszonymi goji. Pasować tu będą także suszone inne owoce, płatki migdałów, buraki pokrojone w drobną kosteczkę, kleks jogurtu lub śmietany. Smakujcie na zdrowie! 👍

SKŁADNIKI:

  • 11 średnich buraków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pietruszki
  • 4 marchwie
  • 2 jabłka
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu lub wody
  • łyżka przyprawy naturalnej do rosołu (Dary Natury)
  • połowa łyżeczki słodkiej papryki
  • do smaku sól, pieprz, lubczyk
  • opcjonalnie: większa szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • do podania: natka pietruszki, siekana rukola, suszone owoce, płatki migdałów, kleks jogurtu lub śmietany, grzanki, kosteczki upieczonych buraków

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, bez termoobiegu, grzanie góra plus dół.

Buraki szoruję, osuszam, zawijam każdego w folię aluminiową, wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 2  godzin do miękkości. Po 1 h 40 min. sprawdzam widelcem czy miękkość mi odpowiada. Jeśli tak to wyjmuję je, studzę na blacie, zimne obieram, kroję w kostkę.

Warzywa na zupę obieram i kroję w niezbyt małą kostkę. Czosnek siekam drobno.

Szykuję duży garnek z grubszym dnem, wlewam trochę oliwy. Przesmażam na niej posiekane warzywa, tj. marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek. Często mieszam. Po 10 minutach wrzucam obrane i posiekane jabłka (skórkę z witaminami zjadam:) – kiedy indziej nie obieram i wrzucam całe do zupy) dodaję liście oraz ziele angielskie, wlewam bulion, mieszam. Gotuję do miękkości marchwi i pietruszki.

Po tym czasie wrzucam pokrojone buraki, przyprawiam lekko, dodaję sok z cytryny i miksuję zupę na krem. Po spróbowaniu w razie potrzeby doprawiam do smaku. Można także doprawić zupę pieprzem cytrynowym. Podaję gorącą z dodatkami.

Smacznego 😉

 

 

Jedna odpowiedź do “Krem z buraków i jabłek”

Pozostaw odpowiedź Joasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.