Krem z cebuli

Dziś prosty , jeden z moich ulubionych kremów z cebuli. Idealna zupa podana z grzankami i natką z parmezanem.

Na bazie tych składników po dodaniu większej ilości ziemniaków otrzymuję zupę krem z ziemniaków.

Pachnąca cebulą i lubczykiem, pyszna! gorąca i na co dzień 😉

Składniki:

  • ok. 2 l wody lub bulionu
  • 6 cebul
  • połowa selera
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 4 kulki ziela, 3 liście laurowe
  • sól, świeżo zmielony pieprz, suszony lubczyk, ostra i słodka mielona papryka – wszystko do smaku wg uznania
  • olej do smażenia
  • do podania: natka pietruszki, grzanki, parmezan, kleks jogurtu, śmietany, oliwy

Przygotowanie:

Cebulę, ziemniaki, selera i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.

Na oleju podsmażamy cebulę, przyprawiamy lubczykiem. W garnku mamy bulion lub wodę, dodajemy posiekane ziemniaki, selera i pietruszkę oraz ziele i liście, gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy szklistą cebulę, chwilę gotujemy do połączenia składników, miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku. W razie potrzeby dolewamy wodę.

Podajemy z serem, grzankami i natką.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.