Krem z czerwonej papryki Ani Starmach

Kremy są świetne w smaku, gładkie, zdrowe, bo z dużej ilości świeżych warzyw. Na moim blogu znajdziecie kilka zup kremów, tym razem padło na paprykowy. Zupę podaję z grzankami, tartym serem, natką.

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1.2 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • natka pietruszki lub kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • do podania grzanki, tarty ser, natka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastaw na max temp.: 230 lub 250 C z włączoną funkcją grill.
  2. Paprykę umyj, osusz i piecz około 10 min., przewracając od czasu do czasu tak, aby była równomiernie przypieczona z każdej strony. Przyrumienioną paprykę przełóż do miski, przykryj ją kawałkiem folii przezroczystej. Odłóż, aż papryka całkowicie wystygnie.
  3. Wtedy ściągnij folię i delikatnie, małym nożykiem ściągaj skórkę z papryki, będzie to łatwe. Obraną paprykę pokrój w kostkę. Pomidory obierz ze skóry i pokrój także w kostkę.
  4. W głębokim garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i cebulę oraz słodką i ostrą paprykę, dodaj pokrojone pomidory, a całość zalej bulionem i zagotuj. Do bulionu dodaj paprykę, zagotuj.
  5. Na końcu całość zmiksuj, dodaj tymianek i dopraw do smaku wedle uznania.
  6. Podawaj z grzankami. Smacznego 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.