Zupa z dyni

Pyszna, kremowa i aromatyczna zupa z pieczonej dyni z warzywami i curry. Jedna z lepszych jesiennych propozycji na smaczny posiłek. Zupa przyrządzona na bulionie z pieczoną dynią Hokkaido, która jest jedną ze smaczniejszych odmian dyni (i której nie trzeba obierać). Zupa z dyni to bardzo smaczna jesienna zupa o pięknym, głębokim kolorze o orzechowo-kasztanowym aromacie. Zupę podawaj z pestkami dyni lub/i słonecznika (można podprażyć na suchej patelni), kleksem z jogurtu/śmietany i świeżą natką. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę krem z dyni.

Zupa krem z dyni


SKŁADNIKI:

  • 1,5 l bulionu
  • 2 nieduże dynie Hokkaido – 1360 g
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ¼ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • garść świeżej natki
  • ½ szklanki mleka
  • sól, pieprz, większa szczypta słodkiej papryki, ½ płaskiej łyżeczki curry
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy

Do podania: pestki dyni, pestki słonecznika, jogurt naturalny, śmietana, śmietanka, kiełki, natka.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

 

Włoszczyznę obieram, kroję na kawałki.

Czosnek zostawiam w łupinkach.

W dużym garnku rozgrzewam łyżkę masła, przesmażam przez trzy minuty posiekane w większą kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebulę. Do warzyw dodaję cztery kulki ziela angielskiego oraz liść laurowy.

Do podsmażonych warzyw wlewam 1500 ml bulionu, mieszam.

Całość zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika. Zupę gotuję na średniej mocy palnika do miękkości warzyw.

Gdy zupa się gotuje, przygotuj dynie.

Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Dynie umyj, przekrój na cztery. Każdą część posiekaj w plastry o podobnej szerokości. Oczyść z pestek.
Do zupy z dyni sięgam po dynię odmiany Hokkaido, której nie trzeba obierać, dzięki czemu oszczędzam czas a zupa (dzięki skórce) ma głębszy kolor.

Kawałki dyni ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Możesz ułożyć je również na blaszce z wyposażenia piekarnika uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynię polej równomiernie dwoma łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż dwa ząbki czosnku w łupinkach.
Dynię piecz przez 20 – 25 minut. Po 20 minutach sprawdź widelcem czy dynia jest miękka.

Po upieczeniu wyjmij dynię z piekarnika, dodaj do zupy, wsyp garstkę świeżej natki (dodatek natki można pominąć). Całość wymieszaj, gotuj dwie minuty.

Przed zmiksowaniem zupy wyjmij liść laurowy. Zupę zblenduj na gładki krem.
Do kremu z dyni wlej połowę szklanki mleka (125 ml), wymieszaj. Zupę dopraw solą, pieprzem, większą szczyptą słodkiej papryki oraz połową płaskiej łyżeczki curry.

Porada. Przyprawę curry można zastąpić większą szczyptą imbiru i kurkumy. Aby nadać ostrości zupie dodaj sporo świeżo zmielonego pieprzu oraz mielonej ostrej papryki (bądź połowę świeżej, posiekanej ostrej papryczki chili).

Smacznego

Aromatyczna jesienna zupa z dyni

2 odpowiedzi na “Zupa z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *