Jedna z popularniejszych w naszym domu o tej porze roku. Zupa krem z dyni Hokkaido podana z pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki, które świetnie przełamują słodycz marchwi i dyni. Oprócz tradycyjnych przypraw doprawiona ostrą papryką i kardamonem – świetnie wplata się w jesienny smak.
Zupa krem z dyni Hokkaido (której nie trzeba obierać, jest szybciej, lżej, łatwiej:) i włoszczyzny. Kremowa, lekka, zdrowa, domowa, dla mojej córeczki, najlepsza!
Krem dla całej rodziny i córci, która zjadła ze smakiem swoją porcyjkę – dziecko najedzone, mama radosna, pełnia szczęścia w domu 😉 Poproszę tak zawsze!

SKŁADNIKI:
- 3 dynie Hokkaido, u mnie były małe, wyszło razem ok. 2,560 kg
- 3 duże marchwie
- 2 duże pietruszki
- 1 duża cebula
- 1 seler
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1,750 l wody
- pół łyżki klarowanego masła
- do smaku sól i pieprz (opcjonalnie)
- ostra mielona papryka i kardamon (opcjonalnie)
Do podania: pestki dyni, kiełki rzodkiewki, natka.
Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)
PRZYGOTOWANIE:
- Dynie myję, przekrawam na cztery, wydrążam łyżką pestki., kroję w kostkę.
- Cebulę obieram i kroję w kostkę, przesmażam na maśle klarowanym do zarumienienia.
- Włoszczyznę obieram i kroję w większą kostkę, układam w garnku wszystkie warzywa. Zalewam wodą, dodaję liście i ziele. Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam ogień i gotuję do miękkości warzyw.
- Wyjmuję listki (ziele też możecie wyjąć, ja zostawiłam) i miksuję na gładko. Przyprawiam w dużym garnku uprzednio odlewając córce kilka porcji.
- Podaję z pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki. SMACZNEGO! 🙂
Tego mi było trzeba! 😍😍😍
Pyyyyyszna zupa! Dziś zjedzona:)