KREM Z DYNI

Jedna z popularniejszych w naszym domu o tej porze roku. Zupa krem z dyni Hokkaido podana z pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki, które świetnie przełamują słodycz marchwi i dyni. Oprócz tradycyjnych przypraw doprawiona ostrą papryką i kardamonem – świetnie wplata się w jesienny smak.
Zupa krem z dyni Hokkaido (której nie trzeba obierać, jest szybciej, lżej, łatwiej:) i włoszczyzny. Kremowa, lekka, zdrowa, domowa, dla mojej córeczki, najlepsza!

Krem dla całej rodziny i córci, która zjadła ze smakiem swoją porcyjkę – dziecko najedzone, mama radosna, pełnia szczęścia w domu 😉 Poproszę tak zawsze!

Zupa krem z dyni Hokkaido podana z pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki, które świetnie przełamują słodycz marchwi i dyni.

SKŁADNIKI:

  • 3 dynie Hokkaido, u mnie były małe, wyszło razem ok. 2,560 kg
  • 3 duże marchwie
  • 2 duże pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 1 seler
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1,750 l wody
  • pół łyżki klarowanego masła
  • do smaku sól i pieprz (opcjonalnie)
  • ostra mielona papryka i kardamon (opcjonalnie)

Do podania: pestki dyni, kiełki rzodkiewki, natka.

Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynie myję, przekrawam na cztery, wydrążam łyżką pestki., kroję w kostkę.
  2. Cebulę obieram i kroję w kostkę, przesmażam na maśle klarowanym do zarumienienia.
  3. Włoszczyznę obieram i kroję w większą kostkę, układam w garnku wszystkie warzywa. Zalewam wodą, dodaję liście i ziele. Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam ogień i gotuję do miękkości warzyw.
  4. Wyjmuję listki (ziele też możecie wyjąć, ja zostawiłam) i miksuję na gładko. Przyprawiam w dużym garnku uprzednio odlewając córce kilka porcji.
  5. Podaję z pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki. SMACZNEGO! 🙂

 

 

2 odpowiedzi na “KREM Z DYNI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.