Krem z pomidorów i selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego i pomidorów doprawiona lubczykiem, oregano i suszonymi warzywami, czyli zdrową “vegetą”. Podana ze świeżą bazylią. Zupę na talerzu można udekorować tartym serem np. grana padano, kolorowym pieprzem, jogurtem lub tłustszą śmietaną lub oliwą, która świetnie podkreśli smak pomidorów i bazylii. Pyszna, aromatyczna, polecam także dla dzieci.

Do takiej zupy można dodać 2 korzenie pietruszki lub ćwiartkę selera. Będzie pysznie!

Zupa krem z selera i pomidorów poleca się na obiad lub o każdej porze dnia kiedy zdążycie zgłodnieć. U nas potrafi iść nawet na drugie śniadanie lub podwieczorek.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki pomidorów z puszki
  • 4 duże łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka 250 ml wody lub bulionu
  • sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, oregano
  • liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • oliwa
  • do podania świeża bazylia, ser, oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwie, 3-4 łyżkach przesmażam posiekany czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane w talarki łodygi selera naciowego, liść i 2 kulki ziela, smażę 8 minut na średnim ogniu często mieszając. Dodaję pomidory z puszki i wlewam wodę/bulion, przyprawiam, gotuję kilka minut.

Gotową zupę blenduję na gładki krem. Podaję. Smacznego 😉

Inspiracja: Książka Gotuję z Lewiatanem.

 

 

2 odpowiedzi do “Krem z pomidorów i selera naciowego”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.