Krem z pomidorów i zielonego groszku z chipsem z boczku

Aromatyczny krem z pomidorów i zielonego groszku podany z chrupiącym chipsem z boczku. Wspaniała i rozgrzewająca zupa, polecam! 🙂

Składniki:

  • 600 g passaty pomidorowej
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 3 szklanki zielonego groszku
  • 2 cebule
  • pół łyżeczki sosu chili
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • bazylia
  • mielony czosnek
  • 2 plastry cienkiego wędzonego boczku
  • masło klarowane
  • masło
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

W głębokim garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy pomidory pokrojone w drobną kostkę i cebulę. Gdy zmiękną dodajemy groszek, passatę, łyżkę masła, wodę, przyprawiamy, dusimy na wolnym ogniu około 25 minut. Gdy wszystkie składniki zmiękną i ładnie się połączą miksujemy na krem. Tylko uwaga! Niech zupa przestygnie, wtedy miksujcie, dzięki czemu noże nie będą się tępić w Waszych kuchennych sprzętach.

Boczek przesmażamy na patelni bez tłuszczu, pieprzymy. Do miseczki wlewamy krem, dekorujemy boczkiem. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.