Krem z pomidorów – przepis oraz propozycje podania

Dziś dla moich Czytelników aromatyczny krem z pomidorów. Świeże pomidory przesmażone z cebulą na maśle robią dodatkowy, niesamowity aromat nadając wyjątkowy smak daniu. Zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem pomidorów z puszki i parmezanu. Pyszna! W sezonie letnim idealna będzie zupa ze świeżych, dużych i mięsistych pomidorów. Dodatkami sprawdzonymi będą tarty ser, np. grana padano, parmezan, dziugas lub mozzarella, śmietana, jogurt naturalny, oliwa i świeża bazylia.

Zupę krem z pomidorów przygotujecie:

  • ze świeżych pomidorów,
  • ze świeżych pomidorów z dodatkiem słodkich, małych koktajlowych,
  • ze świeżych pomidorów i bulionu,
  • z pomidorów z puszki, passaty czy przecieru,
  • z połączenia świeżych pomidorów z tymi z puszki, passatą lub koncentratem,
  • z pomidorów świeżych i/lub z puszki z dodatkiem włoszczyzny lub z dodatkiem samej marchwi/pietruszki,
  • jeśli lubicie dodajcie zupie ostrości i wrzućcie posiekaną ostrą papryczkę lub przyprawcie porządnie pieprzem i ostrą papryką.

Świetnymi dodatkami do zupy krem z pomidorów czy papryki będą:

  • ser tarty, żółty, posiekana feta lub mozzarella,
  • śmietana lub śmietanka,
  • gęsty jogurt naturalny,
  • oliwa,
  • wszelakie świeże zioła, najlepiej bazylia, kolendra, natka czy koper,
  • z grzankami: serowymi, ziołowymi z masełkiem, czosnkowymi polanymi oliwą,
  • z maślaną (lub nie) bagietką grillowaną lub chrupiącymi tostami,
  • z pestkami dyni, orzechami i oliwą,
  • z kuleczkami ptysiowymi,
  • z domowymi grissini,
  • z chipsami z warzyw,
  • z chrupiącym, cieniutko pokrojonym boczkiem,
  • z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi,
  • znam takich co podadzą zupę krem z ryżem lub krótkim makaronem, które dodadzą zupie sytości, co kto woli 😉

Dodatki łączymy, np. podajemy krem z pomidorów ze śmietaną, bazylią i grzankami czosnkowymi z oliwą.

Zapraszam dziś na zupę krem z pomidorów, pyszną, rozgrzewającą, idealną propozycję na pierwsze danie, niezależnie od pory roku.

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek oliwy
  • czubata łyżka masła
  • 6 pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 puszki pomidorów krojonych z puszki (3 x 400 g)
  • sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka
  • łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • dodatkowo do podania: śmietana i liście bazylii

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę. Pomidory myję i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam oliwę z masłem, przesmażam na nich cebulę z czosnkiem, po chwili dodaję pokrojone świeże pomidory. Smażę kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodaję pomidory z puszki, przyprawiam, dosypuję cukier puder. Zupę gotuję jeszcze chwilę do połączenia składników. Zupę dokładnie miksuję, dodaję 2 łyżki śmietany i tarty parmezan, mieszam.

Gotową zupę nalewam do talerzy, nakładam łyżeczkę śmietany i dekoruję świeżymi listkami bazylii.

Smacznego 🙂

8 odpowiedzi na “Krem z pomidorów – przepis oraz propozycje podania”

  1. zupy kremy są bardzo praktyczne a mogą być też treściwe, ja od zakupu robota, SAM COOK PSC-11, ciągle je robię, stoją parę dni w lodówce świeże

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *